Belföld

Az Agrárkamara nem csapdákkal, hanem a védettség megszüntetésével nyitna háborút a varjak ellen

FACEBOOK / AGRÁRKAMARA
FACEBOOK / AGRÁRKAMARA

Miközben a Budapesten felállított varjúcsapdák miatt komoly indulathullámokkal kellett szembenéznie a főváros XIII. kerületének, a Magyar Agrárkamara nemcsak néhány példány befogását, hanem a vetési varjak védettségének megszüntetését tűzte ki célul.

A kamara még a csapda-ügy kirobbanása előtt jelentette be, ismét kezdeményezi a vetési varjak védelmének megszüntetését, és ezért arra kéri a hazai gazdákat, hogy minél nagyobb számban jelezzék, ha valamilyen kárt okoztak a madarak.

A kamara szerint ugyanis a varja elleni korábbi fellépésünk csak azért bukott el, mert a hatóság és a döntéshozók úgy ítélték meg, hogy „nagy számban nem érkeznek be hozzájuk riasztási, gyérítési kérelmek, emiatt meglátásuk szerint a varjak nem okozhatnak jelentős problémát a gazdálkodóknak”.

A közlemény ennek ellenére mégis tényként állítja, hogy a varjak „a szántóföldeken nagyon nagy károkat okoznak, kiszedik a vetőmagot, megdézsmálják a termést, illetve a településeken is egyre nagyobb számban jelennek meg”.

A vetési varjak Magyarországon az európai uniós szabályozás alapján védett állatok. A kamara megfogalmazása szerint „emiatt legálisan nem lehet hatékonyan védekezni ellenük, és kártérítés sem jár az általuk okozott károk után a gazdák részére”.

Bár a Facebook-oldalon is közzétett kamarai közlemény alatt számos kommentelő arra szólította fel a szervezetet, hogy vonja vissza a kezdeményezést, a kamara nem reagált a bejegyzésekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik