Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Belföld

Magyar György: Kammerer Zoltán nagy pofonba futott bele

Az ügyvéd szerint nem az ATV hibázott, hanem az új gödi polgármester.

Egyetlen közszereplőt sem lehet akarata ellenére sajtónyilatkozatra kötelezni, aki azonban ezt vállalja, annak számolnia kell a lehetséges következményekkel, így a kellemetlen kérdésekkel. Magyar György a hatályos jog alapján elemezte a kínos ügyet, amikor Kammerer Zoltán interjú közben otthagyta az ATV stábját.

Az ügyvéd blogján emlékeztet rá, hogy a médiatörvény szerint a „tájékoztatási tevékenységet végző lineáris médiaszolgáltatások kötelesek a közérdeklődésre számot tartó helyi (…) jelentőséggel bíró eseményekről, vitatott kérdésekről az általuk közzétett tájékoztató, illetve híreket szolgáltató műsorszámokban kiegyensúlyozottan tájékoztatni”. Ennek az ATV eleget is tett, hiszen az akkumulátorgyár ügye kétségkívül helyi jelentőségű közügy. A tévé a kiegyensúlyozottságnak is megfelelt, hiszen magát a polgármestert kérdezte, akit azonban semmilyen jogszabály nem kötelezett arra, hogy a stáb rendelkezésére álljon. Mondhatott volna nemet is, ám

belefutott egy nagy pofonba. Ő akkor is melléfogott, amikor az interjút később le akarta tiltani. Ezt meg is tehette volna, de a hatályos jog másként rendelkezik.

»A médiatartalom-szolgáltató köteles a nyilvános közlés céljából készített nyilatkozatot a nyilatkozatot adó vagy a médiatartalomban szereplő személynek – annak kérésére – a közzétételt megelőzően megmutatni; az nem közölhető, ha a közzétételhez az érintett azért nem járul hozzá, mert azt a médiatartalom-szolgáltató érdemben megváltoztatta vagy eltorzította, és ez a nyilatkozatot adó vagy a médiatartalomban szereplő számára sérelmes.«

Magyar György szerint itt erről szó sem lehetett, hiszen az eredeti, vágás nélküli felvételt is közzétették, rádásul a nyilatkozat általában nem is vonható vissza, ha „azt hivatalos vagy közfeladatot ellátó személy, vagy politikai közszereplő közmegbízatása ellátásával összefüggésben tette”.

Frissítünk!

Magyar Hang a gödi modellről

Azokon a településeken, ahol a Fidesz nem sok esélyt lát a győzelemre, elismert civil jelölt mögé áll be az önkormányzati választásokon. A lap szerint ez a gödi modell, Kammerer Zoltán ATV-nek adott interjújára pedig két magyarázat lehetséges. Az új polgármester annyira civil, annyira távol áll a megosztó vitáktól terhes pártpolitikától, hogy kerülni igyekszik minden kényes kérdést, noha a gödiek egy része vélhetően éppen azért támogatta, hogy eredményt érjen el a Samsung-gyár ügyében. A másik magyarázat, hogy fideszes modell érkezett meg Gödre, a polgármester elmenekült a kellemetlen közérdekű kérdések elől.

Ajánlott videó