Ivándi-Szabó Balázs
Belföld

„Fizikai képtelenség lett volna egy bűnszervezet irányítása” – mondta a bíróságon a csalással vádolt 11 gyerekes képviselő

„Az indítványozott kilenc év fegyházbüntetés még a legsúlyosabb erőszakos elkövetők esetében sem megszokott” – mondta Joób Márton önkormányzati képviselő és világbajnoki aranyérmes kenus kedden a Szegedi Törvényszéken a Telex tudósítása szerint az ellene különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt folyó büntetőperben.

A volt szocialista politikust (aki az MSZP-ből kilépett ugyan, de szegedi képviselői mandátumáról nem mondott le) és társait azzal vádolják, hogy egy négy megyében működő bűnszervezetet hoztak létre, így próbálva piacon tartani Joób szórólapterjesztéssel és műsorújság kiadásával foglalkozó cégét; fiktív számlákat bocsátottak ki és alkalmazottaik után sem fizettek minden esetben járulékot. A vád szerint a képviselő és köre 2013 és 2017 között 271 millió forint vagyoni hátrányt okozott az államnak.

Az előkészítő üléseken több vádlott bűnösnek vallotta magát.

Joób ezzel szemben a tárgyaláson azt hangsúlyozta, hogy semmilyen bűnszervezetnek nem volt a tagja, mindennapjait „hit és az Istennel való kapcsolat határozza meg”. Szóba került sportolói múltja és tizenegy gyereke, és hogy minden vagyonukat tisztességes munkával és felesége örökségével szerezték. (Lapunk 2019-ben közölt interjút az akkor még tízgyerekes szocialista politikussal, aki a Hit Gyülekezetének is tagja.) A Telex cikke szerint a bíróságon azt is mondta, nem tudott részletekbe menően foglalkozni cégével, mert számos más dolga volt: önkormányzati képviselőként dolgozott, emellett iskolákat végzett Pesten, és gyerekei is születtek.

Fizikai képtelenség lett volna egy bűnszervezet irányítása

– jelentette ki. Állítása szerint többször is kérte a meghallgatását az ügyészségtől, de mindig elutasították, csak azokat a vallomásokat és bizonyítékokat vették figyelembe, amik illeszkedtek a vádba.

„Az a pénz, amiről a vád szól, nincs és soha nem is volt nálunk” – fogalmazott, hozzátéve, a szórólappiac kárvallottjának tartja magát, akit az alvállalkozói félrevezették, mert azt állították, hogy a cégek tiszták, legálisan működnek. A terjesztés, ahol a csalások történtek, a másodrendű vádlott feladata volt alvállalkozóként, neki arról sem volt tudomása, hogy az alvállalkozók kiket jelentettek be és kiket nem, mondta Joób.

A politikus az ügyészség kérdéseire nem válaszolt, mondván, koncepciósnak tartja a vádhatóság eljárását.

Ajánlott videó