Belföld

A tőzsdei ár ötszörösét fizetjük átlagfogyasztás fölött a gázért

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Kétéves mélypontjára zuhant gáz ára múlt pénteken az irányadó holland energiatőzsdén. Jelenleg visszafogott a kereslet, mert az enyhe tél miatt hatvanhét százalékon áll az uniós tárolók töltöttsége. Mindezeken felül a forint erősödése is hozzájárul ahhoz, hogy csak száz forint egy köbméter gáz – közölte az RTL a Híradó című műsorában.

A magyar lakossági fogyasztók a központilag kalkulált, úgynevezett „átlagfogyasztás” alatt 66 forintot, átlagfogyasztás fölött viszont 588 forintot fizetnek a gáz köbméteréért.

Az MVM durva becsléseim szerint nagyjából nullszaldós lenne, ha ez a száz forint körüli gázár maradna mostantól sok hónapon keresztül

– mondta a Híradónak a Portfolio.hu elemzője, Weinhardt Attila. Szerinte így gyakorlatilag nem kellene már a költségvetésből kipótolni a menetközben generálódó veszteségeket. A Portfolio.hu úgy számol, hogy a kormány néhány hónap múlva vissza is állíthatná az eredeti, korlátozások nélküli rezsicsökkentést. Már persze, ha a költségvetés állapota ezt lehetővé tenné.

Varga Mihály pénzügyminiszter kedden a költségvetés benyújtása előtt a Kövér László házelnökkel tartott közös sajtótájékoztatót. Itt erre vonatkozó tervek nem hangoztak el. Újságírói kérdésre viszont a tárcavezető úgy fogalmazott:

A kormány azt a vállalását a jövőben is tartani fogja, hogy az átlagfogyasztás szintjéig a családokat rezsivédelemben részesíti, ebben nincsen változás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik