Belföld

Kötelező marad az energetikai tanúsítvány, de lesznek változások

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Novembertől teljesen megújul az épületek energiahatékonyságát értékelő rendszer és új energetikai tanúsítványok jönnek – írja a Bank360 a kormányrendelet alapján. A legfontosabb változások:

  • A korábbi sajtóhírekkel ellentétben továbbra is kötelező marad az energetikai tanúsítvány beszerzése az ingatlanok eladásához és bérbeadásához, de annak számát és átvételét már nem kell szerepeltetni a szerződésekben. Az új szabályok szerint az ingatlan eladójának vagy bérbeadójának a szerződés megkötésének napjáig be kell mutatnia az energetikai tanúsítványt vagy annak másolatát a leendő vevőnek vagy bérlőnek, és legkésőbb a birtokba adás napjáig át kell adnia a tanúsítványt vagy annak másolatát a vevőnek vagy a bérlőnek. Mindezt azonban nem kell kötelezően szerződésbe foglalni, ahogyan a tanúsítvány kódjának sem kell szerepelni a szerződésben. Új építésű ingatlanoknál az energetikai tanúsítványt az építtetőnek kell elkészíttetni a használatbavételi kérelem benyújtása előtt – hívják fel a figyelmet az Ingatlannet.hu szakértői.
  • Az új tanúsítványok 10 helyett 5 évig lesznek érvényesek, és jövőre már mindenképpen újat kell csináltatni – derül ki az Ingatlannet.hu összefoglalójából. A követelményérték változása miatt új energetikai besorolást kell kérni azoknak, akik novembertől eladják vagy bérbe adják az ingatlanukat, annak ellenére, hogy még hatályos lenne a régi energiatanúsítványuk. Ebben azonban kapnak két hónapos kedvezményt
  • Új energetikai besorolási rendszert is bevezetnek, amelyben az épületeket és lakásokat kétféle skálán, az összesített energetikai minőségük és a szén-dioxid-kibocsátásuk alapján sorolják kategóriákba. A rendelet 12 energiahatékonysági kategóriát állapít meg, ezeket betűvel jelölik, az I-től az A+++-ig.
  • Az új épületekre vonatkozó „közel nulla” energiaigény követelményszintjeként megszűnik a kötelező megújuló energia részarányának előírása, a helyét a fajlagos szén-dioxid-kibocsátás kötelező felső határának előírása veszi át
  • A rendeletek 2023. november 1-jén lépnek hatályba.

További információk a Bank360 cikkében olvashatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik