Belföld

„Anya, elsötétül körülöttem minden, nem látok semmit” – anafilaxiás sokkot kapott egy 11 éves fiú Nyúlon

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Néhány hete anafilaxiás sokkot kapott váratlanul egy 11 éves fiú Nyúlon, a Pilinszky János Általános Iskolában – írja a Kisalföld. A történtekről a kisfiú édesanyja mesélt a portálnak, elmondta, gyermeke semmilyen allergiás jelet nem mutatott korábban. Noah délután két óra körül evett egy afrikai harcsafilét a nagyszüleinél, majd negyed négykor ért vissza az iskolába, mert kezdődött a fociedzése. Ekkor először az arca kezdett vörösödni, majd az egész teste. „Égető, viszkető érzés volt. Próbálta vízzel csillapítani, de olyan volt, mintha olajat öntött volna a tűzre” – idézi fia emlékeit az édesanya.

Fél négykor az osztályfőnök és a fociedző hívta az  édesanyát, hogy Noah tele van kiütésekkel, és szóltak a gyermekorvosnak. Közben Noah anyukája is elindult a helyszínre.

Szerintem nem percek, hanem másodpercek teltek el, ami alatt egyre rosszabb lett Noah állapota. Már menni sem tudott, csak ült. A karja és a felsőteste tele lett apró, fehér csalánkiütéssel. Hányingere volt. Az asszisztenssel a mosdóig kísértük, közben a doktornő hívta a mentőket, mert látta, hogy itt komoly baj van

– emlékszik vissza a történésekre a gyermek édesanyja.

Anya, elsötétül körülöttem minden, nem látok semmit

– mondta a fiú, majd összecsuklott. Néhány másodpercre elvesztette az eszméletét, aztán ismét magához tért. Ekkor mondta a gyermekorvos, hogy nem vár tovább, és beadta az EpiPent. Anafilaxiás sokk esetén a combba kell szúrni ezt az adrenalininjekciót, és néhány másodpercig bent tartani.

Mire kiérkezett a mentő, már stabilabb volt Noah állapota az adrenalininjekciónak köszönhetően.

Ismét fel tudott ülni. Gyógyszereket kapott, folyamatosan csinálták az EKG-t és a szükséges vizsgálatokat a mentőorvosok. Ezután rohammentővel bevittek minket a gyermeksürgősségire. Mire megvizsgálták a Petz-kórházban, elmúltak a kiütések. A biztonság kedvéért egy napra még bent tartották, mert lehetnek utólagos rohamok is

– mondta az édesanya. A vérvizsgálat eredménye fogja megmondani, mi okozott anafilaxiás sokkot a fiúnál, de a hozzátartozók a halra gyanakodnak – írja a Kisalföld.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik