Belföld

Szalay-Bobrovniczky: A kormányok hanyagsága miatt a semmiből kell újjáépíteni a hadiipart

Rosta Tibor / MTI
Rosta Tibor / MTI

Csongrádon járt pénteken Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, ahol a Diana Fegyvertechnikai Technikum és Kollégium új oktatási központját adta át. A tárcavezető ebből az alkalomból több fontos megállapítást tett a magyar haderőreformmal kapcsolatban. A feladat szerinte az, hogy képessé tegyék a magyar hadsereget – és közvetve a társadalmat is – Magyarország védelmére, és a magyar emberek biztonságának garantálására. Ezt saját erőből és a nemzetközi védelmi rendszerhez kapcsolódva kell megtenni, hiszen a kettő egymás nélkül nem megy – fűzte hozzá.

A haderőfejlesztés lépései közül elsőként a magyar haderő átfegyverzését nevezte meg. Az alapoktól induló fejlesztések érintenek minden haderőnemet és minden eszközt – mondta. A Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek mellett a Gestamen fegyvercsaládot említette; utóbbi pisztolyváltozatának csapatpróbái már elkezdődtek – ismertette a techikai részleteket.

Szalay-Bobrovniczky az MTI tudósítása szerint kitér rá, hogy

a hadiparnak komoly hagyományai vannak Magyarországon, ám azt részben a korszellem, részben a kormányok „hanyagsága” miatt gyakorlatilag a semmiből kell újjáépíteni.

A negyedik Orbán-kormány honvédelmi minisztere szerint a magyar hadipar ugyanakkor komoly mértékben hozzájárul a haderő átfegyverzéséhez, harcképességének növeléséhez, jóllehet, ennek a részleteibe a tudósítás szerint nem ment be.

Mint írták, a legfontosabbnak a haderő „emberi oldalának” átalakítását nevezte.

Ehhez a miniszter szerint egyaránt szükségesek szervezeti változások, a harci morál fejlesztésére, hogy tekintélye és tisztelete legyen a magyar katonának. Ennek érdekében korábban nem alkalmazott gyakorlatokat hajtanak végre, a kiképzésben új elemek jelennek meg.

Szalay-Bobrovniczkynak pénteken sűrű napja volt, hiszen a csongrádi iskolaavató mellett beszédet mondott az új Hunyadi-kápolna felszentelésén a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós-laktanyában is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik