Belföld

Fekete-Győr Andrást felmentette a bíróság, párttársát viszont elítélték hivatalos személy elleni erőszak miatt

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

„A bíróság ma kimondta: ártatlan vagyok” – írta Fekete-Győr András momentumos politikus, akit azzal vádoltak, hogy hivatalos személy elleni erőszakot követett el még 5 évvel ezelőtt egy ellenzéki tüntetésen. Párttársát, Szarvas Koppány Bendegúz józsefvárosi önkormányzati képviselőt viszont bűnösnek mondta ki a bíróság, csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntettében. Ezért a bíróság két év börtönre ítélte, a végrehajtást három évre felfüggesztette – írja a Mandiner.

A két politikus ellen a 2018 december 12-i, és 13-i, a túlóratörvény elleni, Kossuth téri tüntetések miatt emeltek a vádat. Fekete-Győr András a Facebook-oldalán így kommentálta a bíróság döntését:

Ötödik éve húzódik ez a méltatlan ügy. Magyarország problémáihoz képest pitiáner az egész, két okból írok egyáltalán róla. Egyfelől hírül akarom adni, hogy befejeződött az ügy, másfelől pedig rámutatni, hogy micsoda elfogadhatatlanul lassú tempóban zajlanak ezek a politikailag motivált eljárások. 2018 óta cipeljük magunkkal, és az biztos, hogy nem volt a Fidesz ellenére, hogy időről időre bíróság elé kellett állnom emiatt. Mindenesetre mostantól más eszközt kell találniuk a «fegyelmezésemre» – és előre szólok, az sem fog működni. Az új politikai generációt koncepciós eljárásokkal sem félreállítani, sem megállítani nem lehet!

Az eljárás során a két politikus nem tagadta, hogy dobáltak a tüntetésen, de azt vitatták, hogy füstgránátokat dobtak volna a rendőrök felé. A bíróság előtt korábban a Momentum volt elnöke, aki jelenleg országgyűlési képviselő, nevetségesnek nevezte az ügyészség vádját, és kijelentette, hogy nem követett el bűncselekményt, magatartása nem volt erőszakos és nem akadályozta a rendőrök munkáját, írja a Mandiner.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik