Belföld

Hirtelen kirúgták a nemzeti park Arany Érdemkereszttel kitüntetett igazgatóját

Varga György / MTI
Varga György / MTI

Váratlanul kirúgták Puskás Zoltánt, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatóját – írja a Telex. A lap forrásai szerint a felsővezető menesztése még magukat a dolgozókat is meglepte. A kirúgás azonnal hatállyal történt.

Puskás Zoltán több mint tizenkét évig vezette a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot. Eredeti végzettségét tekintve halgazdálkodási szakmérnök, sokáig a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. jogelődjénél dolgozott vezető beosztásban, onnan került a 1997-ben létrehozott Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz. Puskás 2019-ben még magas állami kitüntetést kapott: a Balaton-felvidék természeti kincseinek megóvása, valamint a térség ökoturisztikai és tájvédelmi fejlesztése érdekében végzett eredményes munkája elismeréseként a Magyar Arany Érdemkeresztet érdemelte ki.

A lap minisztériumi forrásai szerint a szakember kirúgása azért is meglepő volt, mert

soha nem tanúsított ellenállást a kormányzati akarattal szemben.

Az igazgatónak a lap szerint a letenyei látogatóközpont ügye miatt kellett távoznia. A 470 millió forint uniós támogatásból felhúzott, állattartást bemutató látogatóközpont a Zala megyei Letenyén valósult meg, de a nemzeti parknak a 2021-es átadó óta nem sikerült bérbe adnia a komplexumot. Az épületek azóta is üresen állnak. Az ATV áprilisban riportot készített a látogató nélküli látogatóközpontról, de a nemzeti parkot hiába próbálta megszólaltatni, nem válaszoltak a csatorna kérdéseire.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik