A következő élő közvetítés része Kormányinfó: Varga Mihály szerint védelmi költségvetés jön

Nem sok szám hangzott el a számokról szóló kérdésekre a pénzügyminisztertől

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Hogyan befolyásolja a jövő évi kamatkiadásokat a jegybank kamatcsökkentési ciklusa? – kérdezte Varga Mihálytól a Baka F. Zoltán, a 24.hu munkatársa. Varga szerint azzal terveznek, hogy az átlagos kamatszintek csökkenhetnek. Szerinte ha az inflációt hat százalék körül várják, akkor azt gondolja, hogy a kamatok is nagyjából ekörül lehetnek majd. A költségvetés kamatterheit viszont ez lassabban csökkenti majd, mint a lakossági kamatokat, de ettől még jövőre csökkenhetnek a kamatterhek.

Levéllel fordult Varga Mihály a költségvetési tanács vezetőjéhez, hogy pontosítsák az ajánlásukat, hogy tervezzenek be kiadásokat a jegybank veszteségének terhére.

Az egészségügyre is többletforrásokat terveznek költeni, de pontos GDP-arányos számokat nem tud még mondani Varga Mihály, mert a Költségvetési Tanács ajánlásaira vár, majd ezzel pontosítja a számokat.

Arra, hogy a debreceni akkugyár mekkora költségvetési támogatást kap majd 2024-ben, azt mondta Varga, hogy

A szükségest.

Pontosabb összeget nem mondott. Varga szerint csak azokra a támogatásokra számíthat minden beruházó, melyeket a korábbi években alkalmaztak. A munkamegtartásra szánt támogatásokat az EU szabályozza, a CATL is csak ezen belül kaphat támogatást.

Arra a kérdésünkre, hogy mikorra készülhet el a városban az eredetileg a múlt év végén üzembe helyezni tervezett, de életjeleket azóta sem mutató oltóanyagnyár, Varga nem tudott válaszolni, de a késést elismerte. Gulyás Gergely viszont azt állította: jól áll a beruházás, bár azzal kapcsolatban szakmai vita van a koronavírus-járvány elmúltával, hogy mit érdemes gyártani ott, Covid-vakcinát például szerinte már biztosan nem.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik