Fülöp Dániel / 24.hu
Belföld

Kecskemét díszpolgárává választották Matolcsy Györgyöt

Amit tegnap mégcsak sejteni lehetett, az mára valóság lett: a baon.hu közlése szerint a kecskeméti közgyűlés a csütörtöki zárt ülésén úgy döntött, hogy díszpolgári címmel tünteti ki Matolcsy György jegybankelnököt.

A helyi kecsup.hu önkormányzati forrásokra hivatkozva már szerdán jelezte, hogy esedékes Matolcsy kitüntetése, és bár konkrét információik nincsenek, megint csak a kiszivárgott hírek alapján azt írták, hogy leginkább azért terjesztették elő Matolcsyt a kormánypárti képviselők a címre, mert egyetemet vitt Kecskemétre. Ahogy írják, a kecskeméti egyetem építése mögött a jegybankelnök vezette Magyar Nemzeti Bank alapítványai álltak, ezek hozták létre a beruházást koordináló KEDO Zrt.-t, amelynek vezérigazgatója nem más, mint Szemerey Szabolcs. Ő amellett, hogy Matolcsy rokona, a kecskeméti polgármester férje is volt egy ideig.

A kinevezéssel kapcsolatban némileg más hangot ütött meg a város DK-s önkormányzati képviselője, Kopping Rita, aki szerint nem az egyetem volt a kulcs a dologban, hanem az infláció. A képviselő szerint szerint annyi történt, hogy a kecskeméti Fidesz szerette volna kifejezni a háláját a jegybankelnök felé, amiért az komoly szerepet vállalt a forint tönkre tételében. Mert mindennek az lett a következménye, hogy „a kormány és a fideszes oligarchák is sok pénzt keresnek a megduplázott élelmiszerárakon”.

 Orbánék most egymást jutalmazzák az áremelésekért. Gyomorforgató!

– fejtegette a történtek okát a bejegyzése végén a DK képviselője.

Ajánlott videó