Belföld

Guy Verhofstadt: Orbán Putyin embere, a huxit nem érdeke

Bruzák Noémi / MTI
Bruzák Noémi / MTI
A magyar kormányfőt régóta bíráló liberális EP-képviselő szerint a NER-t nem Brüszzel dolga megbuktatni.

Guy Verhofstadt szerint a világpolitikát jelenleg Kína, India, az USA és Oroszország irányítja, az EU-nak csak akkor juthat szerep, ha erősebb, egységesebb lesz, meg tudja magát védeni akár fizikailag is. A HVG-nek a liberális EP-képviselő azt mondta, arra is fel kell készülni, ha Donald Trump jövőre visszatér a Fehér Házba, és esetleg úgy dönt, nem érdekli a NATO.

A volt belga kormányfő szerint Ukrajna lerohanása összességében erősítette az EU-t, de az, hogy egyhangúlag kell hozni a döntéseket immár akadálya az európai érdekek védelmének, a vétó olyan luxus, amelyen túl kell lépni, ha megbénítja az uniót. Európa évtizedekre destabilizálódna, ha Oroszország győz,

Ukrajna nemcsak a saját területeiért, hanem a mi értékeinkért is harcol

– tette hozzá. Azt reméli, év végére elkezdődhet Ukrajna uniós integrációja, ám ehhez

az egyhangú döntéshozás eltörlésére van szükség, mert ha 27 tagállammal nem tudunk egyről a kettőre jutni, harminccal sem fogunk.

Régi kritikusa Orbán Viktort éppen azért tartja az orosz elnök emberének, mert zsarolja a tagállamokat, elgáncsolja a szankciókat, bevédi Kirill pátriárkát, megfúrja az 500 millió eurós ukrán katonai segélyt. Ezzel magyarázza azt is, hogy a legkevésvé sem tartja elképzelhetőnek, hogy a kormányfő kivezesse majd Magyarországot az unióból.

Egyfelől a Brexit megmutatta, mekkora őrültség elhagyni az uniót, másfelől Orbánnak Putyin trójai falovaként éppen hogy hatalmas szüksége van Európára. Vagy legalábbis az európai pénzekre.

Guy Verhofstadt szerint Orbán Viktor trükközéssel aligha jár már túl Brüsszel eszén, Magyarországot ma fel sem vennék az Európai Unióba, amelynek most azt kell elérnie, hogy a források közvetlenül jussanak el a magyarokhoz, akiknek azonban maguknak kell elérniük a változást,

nem Brüsszel dolga megbuktatni a rendszert. Az EU annyit tud tenni, hogy nem pénzel egy választási autokráciát.

Kapcsolódó
Az EU-biztos rossz híreket közölt az uniós pénzekről  
Az Európai Bizottság szavak helyett tetteket vár az Orbán-kormánytól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik