Belföld

Pert vesztett az RTL a Celeb vagyok, ments ki innen gyerekalázó epizódja miatt

RTL
RTL

Az ősszel az RTL-en futó Celeb vagyok, ments ki innen című műsor leginkább Vadon János rosszul sikerült viccelődése miatt maradt meg a kollektív tudatban, aminek ügyében most a Fővárosi Törvényszék is ítéletet hozott – írja a Media1.hu

A műsor egyik epizódjában Vadon János és Sebestyén Balázs megalázó, kiszolgáltatott helyzetbe hoztak egy kolumbiai gyereket. A műsorvezető magyarul feltett kérdéseire a felbérelt gyerekszínésznek minden alkalommal „Si señor!” („Igen, uram!”) választ kellett adnia, a kérdések során a műsorvezetők a gyerek testalkatán is gúnyolódtak, de olyan kérdést is feltettek neki, hogy Vadon-e az apja, amire a fiú szintén helyeselt, feladatából fakadóan.

Több, a jelenetet kifogásoló bejelentés után a Médiatanács vizsgálatot indított a csatornával szemben, majd idén januárban megállapította, hogy a jelenettel a médiaszolgáltató megsértette a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek öncélú és sérelmes bemutatását tiltó törvényi rendelkezést. A testület határozatában súlyos jogsértést állapított meg, és 2 millió forintos bírságot rótt ki a szolgáltatóra, ezenkívül a jogsértésről szóló közlemény közzétételére is kötelezte. Erre válaszul a Magyar RTL Televízió Zrt. a bírósághoz fordult, ám az a Médiatanács határozatában foglaltakkal értett egyet, és azt állapította meg, hogy a műsorszám a kiskorút megalázó helyzetben mutatta be, mivel a neki feltett kérdésekre nem reagálhatott szabadon, tűrnie kellett a kialakított helyzetet.

A törvényszék tehát a Magyar RTL Televízió Zrt. keresetét elutasította, így a televíziós vállalatnak ki kell fizetnie a rá kiszabott bírságot. A csatorna egyébként az incidenst követően bocsánatot kért Vadon kijelentései miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik