Belföld

Szegénységről Méltósággal Sajtódíjat kapott Kovács Márta, a 24.hu újságírója

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Ezek a bátor roma nők színpadra vitték mindannyiunk fájdalmát, megaláztatását című cikkével Kovács Márta nyerte el a Szegénységről Méltósággal Sajtódíj első díját print/online kategóriában. A múlt évben is díjazott kollégánk írása, amelyet Mohos Márton fotói illusztrálnak, egy borsodi faluban, Szomolyán bemutatott darab főpróbáját és előadását követő, érzékeny riport. A darabban helyi roma nők egészségügyi dolgozókkal és szülészeti aktivistákkal együtt mesélik el a saját történeteiket a magyar egészségügyben elszenvedett megrázó tapasztalataikról.

A 24.hu újságírói már háromszor kerültek a kiemeltek közé, Kovács Márta tavalyi (íme az elismert cikk) és idei díjat előtt korábban Balavány György is megkapta a kitüntetést (íme az elismert cikk).

Az elismerést immár hetedszer osztotta ki az Esély Labor Egyesület az Átlátszó, az ERSTE Stiftung és az ELTE BTK Média és Kommunikáció Tanszék közreműködésével. A kezdeményezés keretében 2022. január 1. és december 31. között megjelent cikkeket, riportokat, interjúkat, tudósításokat – és ezen keresztül az alkotóikat – díjazták egy érintettekből álló zsűri segítségével. A díj célja, hogy minden évben felhívja a figyelmet a szegénységben élők helyzetét körültekintően, méltósággal és árnyaltan bemutató újságírói munkákra.

Adrián Zoltán / 24.hu

TV/Videó kategóriában az első díjat Benyó Rita, a Szabad Európa munkatársa „Azt akarták, hogy menjek innen a fenébe” – Akiknek száz év után elveszik a tetőt a fejük fölül című videója nyerte, amely azt járja körül nagyon alaposan, hogyan sodorhatja az állam veszélybe olyanok lakhatását is, akik akár generációk óta szolgálati lakásban éltek. A Lovi és a volt pszichiátria, az OPNI dolgozóinak története nem csak a lakók kétségbeesett küzdelmét mutatja be, de tényfeltáró munka segítségével a lehetséges kiutakat is bemutatja, a civil segítők szerepét is hangsúlyozva.

A Print/Online kategória egyik különdíjasa a Credo evangélikus folyóirat munkatársa, Ittzés Szilvia A házi feladat, a törvény és az egyház című írása, amely rendhagyó nézőpontból mutat rá arra, a szegénységgel járó tanulási nehézségek hogyan hatnak a teljes társadalmunkra, kiemelve az egyházak felelősségét és utat mutatva a megoldási lehetőségek felé. A Print/Online kategória másik különdíjasa Bernáth Lackó és Csengel Karina, a Mérce munkatársainak anyaga, Amikor a munka nem elég a megélhetéshez: sok évnyi láthatatlan hajléktalanság után Szilviék lakásba költöznek, amely a láthatatlan hajléktalanság problémáját mutatja be két nagyszülő történetén keresztül, akik végül unokájukkal lakásba költözhetnek az Utcából Lakásba Egyesület hathatós segítségének köszönhetően.

A Print/Online kategória harmadik különdíjasa Csepelyi Adrienn, Chripkó Lili és Szöllősi Mátyás, a wmn.hu munkatársainak „Halló! Itt a sírásközpont!” – Helyszíni riport a határ menti menekülthelyzetről című írása, ami az ukrán-magyar határról mutat be megrendítő életképeket.

Kollégánk díjnyertes írása itt olvasható:

Kapcsolódó
Ezek a bátor roma nők színpadra vitték mindannyiunk fájdalmát, megaláztatását
Megeshetne másképp! – ez a címe a SzívHang társulat előadásának, amelyben szomolyai roma nők egészségügyi dolgozókkal és szülészeti aktivistákkal kiegészülve mesélik el saját történeteiket a magyar egészségügyben elszenvedett tapasztalataikról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik