Belföld

A vendégmunkások foglalkoztatásáról vitáznak ma a parlamentben

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvényjavaslatról is tárgyal szerdán az Országgyűlés – írja az MTI. A kormány által benyújtott törvényjavaslat a munkavállalás engedélyezésének szempontjából kedvezményes helyzetben lévő foglalkoztatók számára is egyértelművé teszi, hogy vendégmunkást milyen feltételekkel és eljárásjogi szempontok figyelembevételével tudnak Magyarország területén, huzamosabb időtartamban foglalkoztatni.

Czomba Sándor, a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a Világgazdaságnak elmondta, hogy a vendégmunkások alkalmazását szabályozó új javaslatra azért van szükség, mert a közeljövőben sok olyan beruházás érkezik majd az országba, amihez több százezer munkavállalóra lesz szükség. Már pedig amíg van magyar munkavállaló, addig szerinte magyarokkal kell betölteni a helyeket.

Az új jogszabály megkülönbözteti a vendégmunkásokat, így nekik könnyebb lesz a munkavállalás, de maximum három évig tartózkodhatnak az országban, továbbá nem engedélyezik számukra sem a családegyesítését, sem a letelepedést.

A képviselők a reggel kilenckor kezdődő ülésen a nemzetiségek helyzetéről szóló beszámolóról és az építményi jogot a magyar jogba ismét bevezető törvénymódosításról is szavaznak. Az építményi jog arra biztosít lehetőséget, hogy a jogosult az ingatlanon vagy annak felszíne alatt épületet létesítsen vagy azt hasznosítsa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik