Belföld

Így alakult az átlagkereset márciusban: a bérek továbbra sem tudják tartani a lépést az inflációval

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Márciusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 577 900, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 398 000 forint volt – adta hírül a KSH.

A bruttó átlagkereset 16,6-, a nettó átlagkereset 16,5 százalékkal nőtt egy év alatt, azonban az infláció továbbra is jelentősen meghaladja a bérek emelkedési ütemét. A Portfolio elemzése szerint a 25,2 százalékos infláció miatt a

a nemzetgazdaságban csaknem 7 százalékkal csökkentek a reálbérek márciusban.

A vállalati szektorban ennél kisebb, 5,2 százalékos a reálbérek visszaesése, ami továbbra is a vásárlóerő drasztikus visszaesését mutatja: a kiskereskedelmi forgalom zuhan, az élelmiszerboltok forgalma a 2008-2009-es válság óta nem látott visszaesést mutat a volument tekintve.

Az első negyedév átlagában 25 százalék felett volt az infláció Magyarországon, így a vállalatoknak vagy jelentős béremelést kell adniuk a dolgozóknak, vagy meg kell barátkozniuk a fluktuáció emelkedésével.

Márciusban a bruttó mediánkereset 440 700 forintra nőtt, 16,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi adatot, és 4 százalékkal a februárit.

Kapcsolódó
Zöldségtermesztő, pszichológus, miniszter, orvos – az ő fizetésük nőtt legjobban három év alatt
Az orvosok átlagfizetése három év alatt megháromszorozódott. A legjobban a légiforgalmi irányítók keresnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik