Belföld

Rétvári megmagyarázta, miért engedik szabadon az embercsempészeket

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

Magyarországnak azért kellett meghoznia ezt a döntést az embercsempészekkel kapcsolatban, mert Brüsszel nem járul hozzá a határvédelem költségeihez, viszont megbünteti hazánkat, ha túlzsúfoltak a börtönök, közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden az MTI-vel.

Ausztria hétfőn jelezte, hogy berendelik a magyar nagykövetet az ügy miatt.

Az EU nem ad pénzt Magyarországnak sem az embercsempészek fogvatartási költségeire, sem börtönök építésére. Azt viszont elvárják, hogy a határokon elfogott külföldi embercsempészeket hazai börtönökben, a magyar adófizetők pénzéből tartsuk fogva

– mondta Rétvári Bence, aki szerint a hazai börtönök az elfogott több mint kétezer embercsempész miatt túlzsúfolttá váltak, az embercsempészettel kapcsolatos bűncselekmények miatt fogva tartottak eltartásának éves költsége pedig több milliárd forint. Egy elítélt embercsempész átlagosan csaknem 5 millió forintjába kerül a magyar adófizetőknek.

A reintegrációs őrizet kiterjesztésével az elítélt és Magyarországról jogerősen kiutasított embercsempészeknek 72 órán belül el kell hagyniuk az ország területét, ám ez nem a büntetés eltörlését jelenti. Amennyiben nem hagyják el az országot, visszakerülnek a börtönbe

– jelezte. Mint mondta: az intézkedés célja, hogy az embercsempészek büntetésének költségeit ne a magyar adófizetők állják. Az intézkedés 808 fogvatartottat, többségében a Magyarországgal szomszédos államok polgárait érinti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik