Belföld

Orbán Viktor Fair Play világnapot akar

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A kormány határozata szerint azt május 19-én tartanák. Szeptember 7-én ugyanakkor már van World Fair Play Day.

Megjelent a Magyar Közlönyben az az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt határozat, amely szerint a kormány egyetért azzal, hogy Magyarország kezdeményezze az ENSZ-közgyűlés keretein belül május 19-e Fair Play Világnapjává nyilvánítását.

A külgazdasági és külügyminiszter 2024. június 30-ai határidővel kapta azt a feladatot, hogy erről készítsen elő, nyújtson be határozati javaslatot az ENSZ-közgyűlés elé. Ehhez Szijjártó Péternek azonnal intenzív lobbitevékenységbe kell kezdenie az Egyesült Nemzetek tagállamai, illetve intézményei körében.

A határozat azt nem indokolja, hogy a kormány miért ezt a dátumot választotta, de a Nemzetközi Fair Play Bizottság kezdeményezésére szeptember 7-ét már a sportszerűség világünnepévé nyilvánították  (1963-ban azon a napon alapították meg Párizsban a szövetséget), tavaly pedig több mint ötven országban már meg is ünnepelték a World Fair Play Day-t.  a sportszerűség nemzetközi szövetségét.

Kapcsolódó
Jeszenszky Géza: Orbánékkal eltűnt a fair play
Érdekesnek tartja, hogy miközben a csurkizmus éled újjá, Orbán Viktor a néhai miniszterelnök, Antall József örökösének nevezi magát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik