Belföld europoli

Orbán főtanácsadója szerint perelhet Magyarország az uniós pénzei egy részéért

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Interjút adott Bóka János, a miniszterelnök európai uniós főtanácsadója a Financial Timesnak. Bóka egyike a két államtitkárnak, akiknek a kezében valóban összefutnak az uniós pénzekért folyó tárgyalások szálai, ezért viszonylag pontos képet adhat arról, hogy állnak a tárgyalások.

Az államtitkár röviden azt mondta el, amit nemrég mi is megírtunk: a pénzek nem befagyasztott részéért jól haladnak a tárgyalások, azt viszont nem lehet még látni, hogy mi lesz a befagyasztott pénzekkel.

A kondicionalitási eljárás befagyasztotta a Magyarországnak járó fejlesztési pénzek egy részét, három operatív program 55 százalékát. A maradék részhez viszont azért nem férünk hozzá, mert van egy horizontális feljogosító feltételek nevű kitétel az új hétéves költségvetésben, amely szerint az Európai Bizottság megtagadhatja a pénzek kifizetését, ha egy adott ország nem tartja be az Alapjogi Chartában leírt értékeket.

Itt is különböző szintű blokkolások vannak. A nemrég elfogadott igazságügyi reform a fennmaradó pénzek egészét blokkoló horizontális feltételeket oldaná fel, ez a nekünk járó pénz nagy része. Bóka erre utalva mondja azt, hogy jól haladnak a tárgyalások. Más típusú feljogosító feltételek viszont ezeknek a fejlesztési forrásoknak kisebb részeit blokkolják, itt jellemzően olyan ügyekről van vita, amelyek politikai szempontból is fontosak a magyar kormánynak, mint a menekültekkel szembeni bánásmód, a családvédelminek nevezett törvény homofóbnak tartott részei, vagy az akadémiai szabadság. Bóka elmondása szerint ezekben az ügyekben akár perelhet is a magyar kormány. Ez egyébként a pénzek kisebb részét érinti, így itt lehet szó arról, hogy huzakodni kezd a kormány.

Bóka szerint az igazságügyi reformmal kapcsolatos megegyezés új lendületet adott a tárgyalásoknak, több a bizalom mindkét oldalról, mint korábban.

A Financial Times arról is ír, hogy a többi ügyben, ahol ennél jelentősebb lépésekre van szükség, nem látni még az előrehaladást. Ilyen a kondicionalitási eljárással befagyasztott pénzek és a Helyreállítási Alapból visszatartott források ügye is. Ezekről részletesen itt írtunk.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik