Belföld

A strandbelépő és a parkolás is drágul a Balatonnál

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Drasztikusan megdrágultak a strandfenntartási költségek a Balaton-parti településeken. A Népszava által megkérdezett településvezetők jellemzően 20-30 százalékkal nagyobb összeggel kalkulálnak, mint a tavalyi évben. Ennek megfelelően a legtöbb településen a strandbelépők ára is drasztikusan emelkedik az idei nyárra:

egyre kevesebb strandra lehet ezer forint alatt bejutni, sőt, egyes helyeken kétezer fölé emelkedik a felnőtt strandbelépő ára.

A helybeliek és a nyaralótulajdonosok számára több településen is kedvezményt adnak az önkormányzatok, melyek sokszor a hétközi vendégeknek is olcsóbb belépést biztosítanak. Siófokon például harmadával kerül kevesebbe a belépő munkanapokon.

A tóparti települések több mint felén – 21-en – már csak pénzért lehet fürdeni a Balatonban, tizenegyben pedig fizetős és ingyenes partszakaszokat is találunk.

Néhány településen a városvezetés a parkolás fizetőssé tételével igyekezett fedezni a dráguló költségeket, hogy továbbra is ingyenesen látogatható legyen a helyi szabadstrand. Korábban csak a nagyobb tóparti településeken kellett fizetni a parkolásért, azonban mára kisebb helyeken is – jellemzően a strandok, a látnivalók közelében, illetve a centrumokban – fizetőssé tették azt. Idén nyáron jellemzően 300-500 forint körül alakul az óránkénti tarifa a Balatonnál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik