Berecz Valter / 24.hu
Belföld

Könyvelők egyesülete: az adóbevallás utolsó napján leállt az ügyfélkapu

Hétfőn van a személyi jövedelemadó (SZJA) bevallás benyújtási határideje, ám ezen a napon már délutántól folyamatosan szakadozott az adatkapcsolat a NAV rendszereivel, majd nagyjából este fél nyolctól a Központi Azonosítási Ügynök nem volt elérhető, így egyetlen kormányzati rendszerbe se lehetett belépni – közölte a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete.

Mint írják, a vonatkozó kormányrendelet szerint ESZJA bevallási határideje akkor hosszabbodik majd automatikusan, ha legalább 4 órán át tartó üzemzavar akadályozta az elektronikus ügyintézést. Szeritük az ESZJA rendszer a jelenlegi hiba mellett is számos informatikai problémával küzd, nem képes elmenteni a megszerkesztett bevallást és hamis hibaüzeneteket ad válaszul – például azt írja, hogy a munkamenet közepén, hogy másik böngészőben meg van nyitva az oldal, ami nem igaz.

Az egyesület közölte, miután a jogszabály szerint a fentiek kimerítik az „elektronikus ügyintézés korlátozott működőképességét okozó technikai tevékenység” fogalmát, így a 2023.05.22.-én esedékes bevallások, így az ESZJA bevallás határidejét is meg kellene hosszabbítani.

A határidő meghosszabbítását az is indokolja, hogy 2023.05.22-én leállt az online számlák lekérdezése is.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete korábban is figyelmeztetett arra, hogy az elektronikus ügyintézésnek való kitettség mértéke messze túlszárnyalja a kormányzati informatika stressztűrő képességét.

Ajánlott videó