Belföld

Karácsony: Meglepődnék, ha a DK-nak lenne saját főpolgármester-jelöltje, mert akkor kiderülne, hogy mégsem olyan nagy párt

Vörös Szilárd / 24.hu
Vörös Szilárd / 24.hu

Még mindig nem lehet tudni, hogy mely pártok támogatják majd 2024-ben Karácsony Gergelyt az esedékes főpolgármester-választáson, így az sem biztos, hogy a DK beáll-e mögé, vagy sem.

Az viszont már biztos, hogy Karácsony újraindul, erről nyilatkozott korábban, de most is megerősítette ezt a szándékát a Telexnek. Sőt, ezentúl azt is elmondta a 3-as metró mai átadásán, hogy

Meglepődnék, ha lenne saját főpolgármester-jelöltjük, mert akkor kiderülne, hogy a DK- mégsem olyan nagy párt.

Hozzátette: a DK pedig nem akarja, hogy ez kiderüljön, ezért nem fog önálló jelöltet indítani. Ennek pedig az az oka, hogy „félő, hogy nem kapna annyi szavazatot, amivel alá lehetne támasztani, hogy a DK milyen nagy párt.”

Karácsony azt is elmondta, hogy most az az időszak van, amikor mindenki „felborzolja a tollait, hogy kicsit nagyobbnak tűnjön”, de ősszel lesz ellenzéki megállapodás. „Mindent meg fogok tenni, hogy a DK-s polgármester-jelöltek megkapják a választók bizalmát a saját kerületükben.”

Gyurcsány Ferenc a Partizánban korábban azt mondta Karácsony Gergely jelölésével kapcsolatban: „Nem alapértelmezett, hogy támogatjuk.” Ezután a Karácsonnyal kapcsolatos fenntartásairól is beszélt. „A főpolgármester a legmagasabb választott közjogi méltóság. A főpolgármester vezeti a szabadság városát az önkénnyel szemben. A főpolgármester ezt a lehetőséget, hogy egy politikai közösséget megszervezzen az önkény kormányával szemben jól használja-e, vagy sem?” – folytatta. Hozzátette: „A főpolgármesternek az a dolga, hogy felújítsa a Blaha Lujza teret és legyen biciklisáv az Üllői úton, vagy az a dolga, hogy megszervezi a legszabadabb magyar város közösségét az önkénnyel szemben. Ez a dilemma. Én azon azon az állásponton vagyok, hogy ez egy súlyos politikai lehetőség és felelősség”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik