Belföld

Budaházyék szabadon engedését a Parlamentben is elmagyarázta a Fidesz

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A mai parlamenti ülésnapon szóba került Budaházy Györgyék kegyelmének az ügye.

Novák Katalin a pápalátogatás alkalmával mások mellett kegyelmet adott a Hunnia-perként ismertté vált ügyben jogerősen elítélteknek is, akik esetében a szabadságvesztés felfüggesztéséről döntött. Mint ismert, a Budaházy György által létrehozott Magyarok Nyilai elnevezésű terrorszervezet 2007 és 2009 között erőszakos cselekményekkel próbálta megváltoztatni a kormánypártok politikáját és félelmet kelteni a lakosság egyes csoportjaiban. A vádlottak többsége jobbára tagadta a terhére rótt cselekményeket. Tavaly márciusban 17 év fegyházra ítélte terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt a Fővárosi Törvényszék Budaházyt. Októberben a Kúria döntött úgy, hogy kiengedik a börtönből és házi őrizetbe helyezik, így otthonában, nyomkövetővel készülhet fel a másodfokú tárgyalásra. Novák Katalin tavaly decemberben a Budaházy-ügy 17 vádlottja közül hétnek már elnöki kegyelmet adott. Idén márciusban aztán másodfokon, jogerősen 6 év fegyházbüntetésre mérsékelték Budaházy büntetését, amelybe beleszámít az eddig a börtönben töltött idő egy része.

Lőcsei Lajos momentumos képviselő előbb felsorolta a terrorizmus miatt elítélt Budaházy György és társai által elkövetett bűncselekményeket azt mondta, az olasz maffia világát idézik ezek a cselekmények, és veszélyes bűnözőket engedett szabadon Orbán Viktor miniszterelnök. Szerinte a büntetőeljárás elhúzódása nem a valós indok a szabadon bocsátásra. Mi lehet az ok, hogy “Orbán Viktor nyíltan terroristasimogatóvá vált”? Esetleg van valami terve a terroristacsapattal? – tudakolta. Úgy értékelt, morálisan vállalhatatlan Orbán Viktor döntése. Bírálta azt is, hogy Ferenc pápa magyarországi látogatására hivatkoztak a kegyelem megadásakor.

Lőcsei közölte: nem olyan országot akarnak, ahol elítélt terroristák szabadon járhatnak, a magyar embereknek joguk van a biztonsághoz; olyan embernek adtak kegyelmet, aki meg sem bánta tetteit. Szerinte visszaélés történt a kegyelmi joggal, arcul csapták a magyarok igazságérzetét. Sajnálatos, hogy a rendszer fenntartásához “mindenre is képes fasiszták kellenek” – fogalmazott.

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában felhívta a figyelmet arra, hogy az egyéni kegyelmezés joga a köztársasági elnöké, aki nem köteles indokolni döntését, de most megtette. Rámutatott arra is, hogy először még a Jobbik követelte Budaházy Györgyék szabadon engedését, a párt a momentumos képviselő megválasztását is támogatta.

Elmondta: nem igaz, hogy mindenkire kiterjedt volna a kegyelem, még négy kérelmezőnek folyamatban van az ügye. Hozzátette: az államfő a jogerős szabadvesztéseket végrehajtásában függesztette fel, ez azt jelenti, hogy az elítéltek még hosszú ideig a büntetés hatálya alatt állnak.

Elmondta, a köztársasági elnök döntését azzal indokolta, hogy az elítéltek hosszú időt töltöttek a büntetőeljárás hatálya alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik