Belföld

A Tanítanék Mozgalom szerint az ellenzéknek nem szabad tárgyalni Pintér Sándorral, a PDSZ szerint részt kell venni az egyeztetésen

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Reagált a pedagógus tiltakozásokat vezető Tanítanék Mozgalom arra, hogy a pénteki tüntetést megelőzően Pintér Sándor belügyminiszter egyeztetésre hívta a parlamenti frakciók vezetőit a státusztörvény kapcsán, amelynek bevezetése esetén tanárok ezrei hagyhatják ott a közoktatást.

A Tanítanék Mozgalom álláspontja egyértelmű: a kormány bosszújának eszközéről, azaz a státusztörvényről tárgyalni nem lehet, teljes egészében el kell utasítani. Nincs olyan módosítása ennek a törvénytervezetnek, amely ne a pedagógusok és a diákok megbüntetéséről szólna. Ebben a helyzetben tárgyalni kizárólag az iskolahasználók (pedagógusok, diákok és szülők) szervezetei, illetve oktatási szakmai szervezetek által közösen kidolgozott 9 pontról lehetne. Mindezek fényében felszólítjuk a parlamenti pártok valamennyi képviselőjét, hogy a belügyminiszterrel a törvényről ne egyezkedjenek, annak se jelenlegi, se módosított változatát ne szavazzák meg. Az ellenzéki frakciók nyilvánítsák ki egyértelműen, hogy kizárólag az oktatás ügyét előrevivő 9 pontról hajlandóak tárgyalni, a státusztörvény benyújtását pedig minden igyekezetükkel akadályozni fogják

– írta a 24.hu-hoz eljuttatott közleményében a szervezet.

A pártok közül a DK reagált elsők között Pintér felhívására. – A Demokratikus Koalíció majd akkor egyeztet a kormánnyal az új pedagógus életpályatörvényről, ha az ellenzéki pártok mellett a pedagógus- és diákszervezeteket is meghívja az egyeztetésre. Ez persze soha nem fog megtörténni, hiszen az Orbán-rendszer előbb fúj le könnygázzal és ver meg békésen tiltakozó diákokat, minthogy megemelje a tanárok vagy bárki más bérét – írta a DK.

Jakab Péter volt Jobbik-elnök az új szervezete, a Nép Pártján nevében arra kérte az ellenzék meghívott tagjait, hogy ne menjenek el, ne kezdjenek alkudozni a rezsimmel.

Frissítünk!

Aki elzárkózik az ilyen kezdeményezésektől, az megadja annak az esélyét, hogy a kormány magát demokratának állítsa be, és azt mondja, ők akartak egyeztetni, de a tárgyalófelek erre nem voltak hajlandók – mondta a Telexnek Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja arra reagálva, hogy a Tanítanék Mozgalom szerint a pártoknak nem kellene elmenniük a Belügyminisztérium által kezdeményezett státusztörvényről való egyeztetésre. A PDSZ szerint egyértelmű, hogy részt kell venni az egyeztetéseken a pártoknak is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik