Belföld

Meghalt Lang Györgyi

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

66 éves korában, otthonában, barátai és családja körében szombat késő délután, álmában elhunyt Lang Györgyiírja a Bors.

Lang Györgyi 1975-ben érettségizett a Radnóti Miklós Gimnáziumban, majd 20 évesen kezdte a Színház- és Filmművészeti Főiskolát. A diploma megszerzése után 1988-ig a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt, emellett több filmben is játszott. 1988-ban Falusi Mariannal megalakították a Pa-Dö-Dő együttest. Nevük a balettszaknyelvben honos francia kifejezés, a „pas de deux” (kb. „kettesben”, párban való tánc) kifejezés fonetikus átírása. Még 1988-ban az Interpop Fesztiválon mutatkoztak be, ezt egy évvel később követte a Pa-Dö-Dő I. albumuk, és rendszerváltás után jelent meg a Bye-Bye Szása, szovjet katonák kivonulásáról szóló daluk, amely igazán ismertté tette a párost.

Életében több elismerést is kapott civil tevékenységéért is: 2014-ben Jótékonysági Díjat, 2018-ban pedig Radnóti Miklós antirasszista díjat kapott, 2021-ben pedig megkapta a Terézváros Kultúrájáért Díjat. A Klubrádióban egészen az utolsó időkig együtt vezették az Ötöst Falusi Mariannal.

Lang Györgyinél 28 éves korában sclerosis multiplexet diagnosztizáltak. Egyszer azt mondta magáról, hogy “betegségtudattal nem rendelkező hülye vagyok, aki nem kap ettől depressziót”. 2021 végén sztrókot kapott, ekkor a beszédközpontja sérült, a jobb karja pedig lebénult.

Mi még másfél évvel ezelőtt interjúztunk vele. Ebben kérdeztünk a Bye-Bye Szása című dalukról is.

Írtunk új szöveget a dalra, hogy kifejezzük erről a véleményünket. Háj-háj Szása, / újra itt vagy már velem, / megjöttél, és azóta az arcom keresem.

Azt is mondta dal kapcsán, hogy “Furcsa ez az egész, és szeretném, ha elmagyarázná nekem bármelyik Orbán Viktor, aki abban a pártban létezik – vannak elegen –, hogy ez miért nem mond ellent az ő korábbi elveiknek. Néha már az az érzésem, hogy néhány dolgot dafke csinálnak – amit kikérek magamnak, mert az én pénzemből ne dafkézzanak.”

Az interjúnkból idézünk most hosszabban:

Hogy néz ki egy átlagos napod? Amennyiben van ilyen.

Felkelek, jön egy segítő, aki segít a reggeli rutinban, amit egyedül nem tudnék megcsinálni, aztán tévézek vagy beszélgetek Gizivel, a papagájjal, esetleg hivatalos ügyeket intézek, például megírom a NAV-nak, hogy ezt, ugye, nem gondolják komolyan. Aztán jön a Mari könyvet írni, a kutyája pedig bekakál a szobába.

A reggeli emberen kívül is van több segítséged. Kik ők?

Vannak páran. A barátaim… meg a Mari, meg a…

(Falusi Mariann ekkor szól közbe először és utoljára: „A barátaim meg a Mari, hallottátok ezt?!”)

Jó, akkor úgy mondom, hogy leginkább a Mari. De igazából túl sok mindenben nem kell segíteni.

Több interjúban említed Sárit. Róla mit lehet tudni?

Ő az én gyerekem. Tizenöt és fél éves. Sok színházi előadásban szerepel, úgyhogy e tekintetben azt hiszem már megpecsételődött a sorsa. Okos. Szép. Pont.

Kapcsolódó
Lang Györgyi: Annyira nagy a kaki, hogy befedi mindenkinek a fejét
PC-mentes interjú, amiben Galla Miklóson, Szlávik doktoron és a fideszes kitüntetetteken kívül szóba kerülnek a savlekötők is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik