Belföld

Aggasztó különbségek a nyugdíjak között

A jövedelmi szempontból Magyarország legszegényebb ötödébe tartozó nyugdíjasok havi bevétele átlagosan 71 466 forint volt 2021-ben a a Központi Statisztika Hivatal legfrissebb számításai alapján. Ehhez képest a leggazdagabb ötödben lévő nyugdíjasok havonta 278 042 forintot tehettek zsebre. Ez azt jelenti, hogy a legszegényebb és legtehetősebb időskorúak anyagi helyzete között négyszeres különbség figyelhető meg – írta a Pénzcentrum, amely megvizsgálta, hogy a különböző jövedelmű nyugdíjasok szerint mekkora nyugdíj kellene, hogy átlagosan, vagy jól éljenek, és mennyi összeg lenne szükséges, hogy szűkösen kijöjjenek.

A legszegényebb ötödben levő nyugdíjasok szerint a nagyon szűkös megélhetéshez 81 ezer forint kellene, miközben ott ettől 10 ezer forinttal elmarad az átlagnyugdíj. Ez gyakorlatilag nélkülözést jelent a Pénzcentrum szerint. Az átlagos élethez 156 ezer forint lenne szerintük szükségük, vagyis duplája, mint amennyi a nyugdíjuk.

A második, harmadik és a negyedik jövedelmi ötödbe tartozó nyugdíjasok sem lehetnek elégedettek a nyugdíjukkal, mert magasabbra tették az átlagos élethez szükséges jövedelmet, mint amennyi a nyugdíjuk.

A leggazdagabb, azaz az ötödik nyugdíjötödbe tartozók mondhatják csak azt, hogy átlagosan megélnek. Náluk a KSH egy főre 278 ezer forintot állapított meg, szerintük 249 ezer forint kell az átlagos megélhetésre. A jó megélhetéstől viszont az ottani átlag is elmarad, mert ahhoz már havi 350 ezer forint kell, nem is beszélve a nagyon jó megélhetésről, amihez 502 ezer forint lenne szerintük szükséges.

A Pénzcentrum megjegyzi, hogy a KSH statisztikájában 2021-es adatok szerepelnek, azóta a nyugdíjasok többször kaptak emelést, prémiumot, azonban az életszínvonaluk enniek ellenére nem nőtt az Európa-rekord infláció miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik