Belföld

Orbán Viktor hallgat a közmeghallgatás felszámolásáról

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A kormányfő nem válaszolt. A minisztere sem. Egy államtitkár saját magát idézte.

A szocialista Tóth Bertalan a Miniszterelnökséget vezető minisztert kérdezte arról, miért módosította a kormány a közmeghallgatás szabályait úgy, hogy a rendelet hatálybalépése óta nem feltétel az érintettek személyes megjelenése. Gulyás Gergelytől arra várt választ, mi a célja ennek, hogy szolgálja a módosítás a lakosok és a döntéshozók közötti kapcsolatot.

Ha nincs közmeghallgatás, akkor nincsenek kínos helyzetbe került fideszesek?

Vadai Ágnes erről személyesen Orbán Viktor miniszterelnök-pártelnököt kérdezte, hiszen a rendeletet is ő írta alá. A Demokratikus Koalíció képviselője szintén az indokra lett volna kíváncsi, a kormányfőt külön megkérte,

hogy egy magyar állampolgárt se nézzenek annyira ostobának, hogy az orosz agresszióra hivatkoznak akkor, amikor elszabotálják és lényegében felszámolják a közmeghallgatás intézményét!

Orbán Viktor semmire sem hivatkozott, mivel ezúttal sem válaszolt. Gulyás Gergely sem.

Közmeghallgatásból közelhallgatás

Panyi Miklós, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a kötelező válaszadást elintézte annyival, hogy a két ellenzéki politikus figyelmébe ajánlotta az Országgyűlés május 8-ai plenáris ülésén általa mondottakat.

Az állami hírügynökség jelentése szerint akkor Csárdi Antal (LMP) kérdezte a közmeghallgatást közelhallgatássá változtató rendeletről, amire az államtitkár kioktató módon azt felelte, ha a dollárbaloldalnak valóban fontos a transzparencia, az állampolgárok tájékoztatása, akkor számoljon el a külföldről kapott pénzzel.

Panyi Miklós a kifogásolt rendelettel kapcsolatban azt mondta, ez pusztán egy lehetőség a hatóságoknak és az önkormányzatoknak, ráadásul nem is új a szabály, mert már korábban is alkalmazták, igaz a koronavírus-járvány alatt, de akkor a tapasztalatok pozitívak voltak róla.

Az államtitkár megítélése szerint az önkormányzatok támogatják a működésüket könnyítő, a bürokráciát csökkentő intézkedéseket. Az online meghallgatáson résztvevők száma szinte korlátlan lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik