Belföld

Horvátország rejtett kincsei, ahonnan örök emlékekkel térhetünk haza

Fotó / CNTB / Zoran Jelača
Fotó / CNTB / Zoran Jelača
Festői szigetek, háborítatlan természet, autómentes szigetek – ezek is várják az Adria felé induló nyaralókat.

Magyarországot és Horvátországot nem csak a több mint nyolcszáz évnyi közös múlt köti össze, de a turizmus is, hiszen a nyaraláskor számos magyar család dönt úgy, hogy a déli szomszéd felé veszik az irányt.

Sokan a legnépszerűbb úticélokat választják, pedig számtalan olyan hely is létezik, ami tömeg nélkül nyújtja az utánozhatatlan Adria-élményt, aminek a homokos strandoktól a kedves kistelepüléseken, illetve békés vitorlázásokon át a természeti csodák is a részei. Ezek közül gyűjtöttünk most össze néhányat, amit a napos nyári hetekben mindenkinek érdemes meglátogatni.

Fotó / CNTB / Shutterstock Podrače, Brela – Homokos tengerpart Horvátországban

Az ókori rómaiak által egy csatornával elválasztott Cres és Lošinj szigete máig megőrizte egykori szépségét, hamisítatlan esszenciáját adva mindannak, ami Horvátországban várhat ránk: a Krk szigetéről, vagy az Isztriáról kompon elérhető földdarabokon kihagyhatatlan élmény a hegytetőn fekvő Lubenice, az egymáshoz közel fekvő apró strandok, illetve Veli Lošinj színpompás házai, amik közt a sirályok énekét hallgatva élvezhetjük a kisebb-nagyobb éttermek különlegességeit.

Fotó / CNTB / Goran Razić Lubenice, Cres

És ha egyszer megunjuk a tengerparti édent, akkor a Kvarner-térség nevet viselő régió tengerpartjától alig néhány kilométert kell autózni a tiszta levegőjű, vadregényes erdőkig, ahol vadállatok élnek háborítatlanul.

A Horvátországon belüli utazást egy autó természetesen sokkal könnyebbé teszi, van azonban lehetőség arra is, hogy egy autó- és motormentes világban találjuk magunkat: a hajósok szigeteként is ismert Silbán nem áll fenn a veszélye annak, hogy egy turista motorzaja zavarja meg a pihenésünket. Az év jó részében pedig alig néhány száz ember által lakott, erős szélt csak igen ritkán látó helyen érdemes felmászni a távolról már jól látható karcsú toronyba, a Toretába, aminek csúcsáról csodálatos látvány tárul a szemünk elé.

Fotó / CNTB / Shutterstock A Silbán található Toreta torony

A meglepő módon leginkább egy nyolcasra hasonlító alakú szigetről a gasztronómia iránt érdeklődőknek érdemes átmenni a zadari régió sokszor holdkőzethez hasonlított szigetére, Pagra, ahol több mint harmincezer juh adja a híres sajtot (Paški sir), amiből jóllakva a gyógyiszappal, illetve a gyönyörű helyi csipkével is megismerkedhetünk.

Fotó / CNTB / Julien Duval Az ikonikus csipke

A šibeniki régió csodái közül két nemzeti parkot érdemes kiemelni: a Kornáti nyolcvankilenc szigete és zátonyai lenyűgöző méretű sziklákkal csábítják az utazót – ezeket a Nobel-díjas drámaíró, George Bernard Shaw szerint Isten a teremtés utolsó napján, könnyekből, csillagokból és leheletből hozta létre –, a mindössze ötven kilométerre kezdődő Krkában pedig az egymást váltó vízesések és tavak adnak paradicsomi hangulatot.

Fotó / CNTB / Zoran Jelača Vízesések a Krka Nemzeti Parkban

Egy több napos, vagy akár hosszabb nyaralás során persze az útbaeső, turisták által gyakrabban látogatott helyeken is érdemes megállni, hiszen a kisebb-nagyobb településeken is rengeteg csoda várja a pihenni vágyókat.

A borítóképen a Kornati Nemzeti Park látható.

Horvátország tele élettel

Lélegzetelállító kilátásról álmodtál? Látogass el Horvátországba! Hozd a kíváncsiságod, a gyönyörű természetet mi álljuk!

 

A cikk a Horvát Turisztikai Hivatal támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik