Belföld vélemény

Egyesek országhatárokat, mások focicsapatokat terveznének újra

24.hu
24.hu
Megint az előválasztásról. Törökország újratervez. Vasas, ne hagyd magad! Írások az Élet és Irodalom legújabb számából.

Vásárhelyi Mária: Üszkösödő sebek

Miután azonban az ellenzék úgy döntött, hogy ebben a – szerintem csaknem kilátástalan – helyzetben felveszi a kesztyűt, és a pártok egymással összefogva elindulnak a választáson, természetesen én is az összefogás támogatása mellett döntöttem.

Az előválasztás azonban maradék illúzióimat is szétforgácsolta. Nem az intézménnyel magával van problémám, máig azt gondolom, hogy elméletben ez működhetne jól, jelen esetben azonban kifejezetten rombolta az ellenzék amúgy is csekély győzelmi esélyeit. Ennek kisebb részben technikai, elsősorban azonban az összefogás tartalmi kérdéseivel összefüggő okai voltak.

Mi ez?

Hetente egy-egy részletet mutatunk az Élet és Irodalom legújabb számából. Ha tetszik, az írásokat elolvashatja a www.es.hu oldalon vagy a péntekenként megjelenő lapban. Már online is: www.es.hu/elofizetes

Ami a technikai problémákat illeti, itt elsősorban biztonsági kérdésekre gondolok, amelyeket, ha a pártok és támogatóik látni akartak volna, akkor – legalább az előválasztás második fordulója után – láthattak volna. Negyven éven keresztül foglalkoztam közvélemény-kutatással, de olyasmire sem a hazai, sem a nemzetközi kutatásokban nem láttam példát, hogy egy választói közösség létszáma két hét alatt másfélszeresére nő, majd az újonnan érkező több mint 200 ezer szavazó a választás másnapján eltűnik a ködben, és már a legközelebbi közvélemény-kutatásban is csupán hűlt helyük marad.  Arra meg végképp nem, hogy a közönség váratlanul duplázódó tábora a legfiatalabb korosztály tagjai közül kerül ki, és komplett kollégiumi folyosók jelennek meg az urnáknál.

Akkor és azóta is meg vagyok győződve arról, hogy a kormánypártok meghekkelték a második fordulót,

mert az volt az érdekük, hogy Márki-Zay győzzön, és ezzel egy feloldhatatlan konfliktust építsenek az együttműködésbe. Ami sikerült is.

Huszár Ágnes: Szirénhangok

Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese egy oroszországi fegyvergyárban tett látogatásakor ezt mondta: „Jobb Ukrajnát csendben felosztani Lengyelország és más államok között, mint elindítani a harmadik világháborút, vagy Ukrajnát a NATO tagjává tenni”. Így adta hírül 2023. április 22-én a Pravda angol nyelvű online kiadása.

A volt orosz elnök szerint Lengyelország, Magyarország és Románia már rég álmodik Ukrajna nyugati területeinek visszaszerzéséről. „Az ukrán területek megszerzésében érdekelt államok a lehető leghamarabb szeretnék végrehajtani a terveiket, még mielőtt Oroszország és a Nyugat elvi megállapodásra jut” – tette hozzá. Vlagyimir Matvejevre, az orosz hírszerzés egyik tisztségviselőjére hivatkozva kijelentette: a nyugati államok már „leírták” a kijevi rezsimet, és egyedüli céljuk Ukrajna felosztása.

A német Handelsblatt a nukleáris fegyverekkel való fenyegetőzést emelte ki Medvegyev beszédéből. Ő ugyanis, úgymond, óva inti a Nyugatot attól, hogy alábecsülje Moszkva készségét arra, hogy végső esetben nukleáris fegyvert vessen be. Oroszország ugyanis hajlandó erre, ha veszélybe kerül. Állítása szerint Oroszország jelenleg hivatalos hadüzenet nélküli háborúban áll a Nyugattal. Hangoztatta továbbá: a nukleáris fegyverek nem csupán a védelmet szolgálják, hanem biztosítékot jelentenek arra, hogy „az Egyesült Államok ne tudja egyes államokra feldarabolni Oroszországot”.

Dobrovits Mihály: Törökország újratervez

Változások márpedig lesznek. Bár, amikor e sorokhoz szombaton hozzákezdtem, még egyáltalában nem volt egyértelmű, hogy ki lesz a győztes, annyi már akkor is biztos volt, hogy az országnak újra kell magát pozícionálnia. Erdogan ugyan az élen fordult, de 49,40 százalékával nem éri el az abszolút többséget. Kemal Kilicdaroglu 44,95-öt szerzett, tehát a különbség kevesebb, mint öt százalék. A választásokon indult még Sinan Ogan, egy szélsőjobboldali politikus, de nem rúgott igazán labdába. Kérdés viszont, hogy csekély számú hívével kit fog támogatni. (A szélsőjobb Törökországban távolról sem azonos az iszlamistával.) Különös, hogy a választásoktól visszalépett Muharrem İnce, az előző választások közös ellenzéki jelöltje, is kapott néhány szavazatot.

Ami a szavazatok földrajzi megoszlását illeti, nem mutat nagy meglepetést. Az ország nagyvárosaiban, Isztambulban, Ankarában és Izmirben stabilan vezet az ellenzéki jelölt, akárcsak Eskişehirben, a Földközi-tengeri és égei partokon, valamint Thráciában. Meglepetésre Kilicdaroglu vitte el a kurd tartományokat is. Ezek korábban Erdogan szavazói voltak, s az ellenzéki pártszövetség tagjai világi nacionalisták. A parlamentben ugyan meggyőző többséget szerzett az Erdogan által vezetett pártszövetség, de a török elnöki rendszerben a parlament súlya jelentősen alatta marad az elnökének.

Hegyi Iván: Dolgozzatok!

Élénken emlékszem arra az estére, amelynek során a mélyen felháborodott Fáy utcai közönség azt kiáltozta a Vasas labdarúgóinak a portói Boavistától az UEFA Kupában elszenvedett 2-0-s vereség után: „Dolgozzatok!”

Ez több mint negyven éve történt, és nem mulasztom el hozzátenni, hogy a következő játékosoknak (is) szólt az amilyen gunyoros, olyannyira elkeseredett felhívás: Mészáros („Bubu”) Ferenc, Török Péter, Komjáti András, Zombori Sándor, Kiss László, Izsó Ignác, Várady Béla.

Jó, Komjáti csak egyszer volt válogatott, de annyi NB I-es mérkőzést, mint ő, senki más nem játszott a Vasasban (433 bajnoki meccsen szerepelt). Angyalföld mai együttesében – csapatnak nem mondanám – van 11-szeres válogatott védő is, bizonyos Baráth Botond, akinek játéktudását azonban az „egyszeres” Komjátiéval akár csak egy lapon említeni is valóságos sértés volna a piros-kék rekorderre nézve. Minden relatív, annak idején a Boavista úgy érkezett Budapestre, hogy a portugál bajnokságban 5-1-re kikapott a világhírűnek nem mondható Portimonensétől. Aztán a Fáy utcában – a korabeli beszámoló szerint – „iskolajátékkal húzogatott, gurigázott”, miközben „a Vasas széteső, enervált, minden elképzelést nélkülöző játéka a döbbenet erejével hatott”.

Azé a Vasasé hatott a döbbenet erejével…

Most nincs felháborodás, senki nem vár semmit, még úgy sem, hogy mindenki tudja, a többi közt OTP-vezéri támogatás áll Angyalföld huszonegyedik századi rémisztő hagyományrombolása mögött, s bár a temérdek pénz harmadát a jövőben visszavennék a tulajdonosok, még az a kétharmad rész sem rossz, pláne nem az NB II-ben.

Szponzorált tartalom

A cikk az Élet és Irodalom támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik