Belföld

Múzeummá alakítaná Orbánék hatvanpusztai birtokát Dobrev Klára

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Beszédet mondott péntek délután Dobrev Klára Szegeden, az IH Rendezvényközpontban, ahol a pártja szerint mintegy hétszáz támogatójának tartott prezentációt a DK árnyékkormányának javaslatairól, illetve az országban általa azonosított problémákról. A párt EP-képviselője, akit Molnár Csaba, a DK alelnöke „leendő miniszterelnöként” konferált fel, ellenállásra szólította fel a többségében idős emberekből álló közönséget, mondván:

Ti vagytok az ellenállás, rátok van szükség, és ezért vagyunk mi ma itt.

Dobrev még a beszéd elején kijelentette, kormányváltás esetén múzeumot csinálna az Orbán-család hatvanpusztai birtokából, amely szerinte – idézve Orbán Viktor miniszterelnök 2021-es, választási győzelmet hirdető beszédéből – „még a Holdról is látszik”.

Dobrev azt mondta, az Orbán-kormány két dolgot mondott: „Fizessetek többet, keressetek kevesebbet!” Úgy látta, ez az a politika, amely az elmúlt tíz évben oda juttatta Magyarországot, hogy egyre lejjebb és lejjebb csúszunk. Emiatt van, hogy ma már nemcsak a csehek, a lengyelek, hanem a szlovákok, a bolgárok is jobban élnek, mint mi. És ezért jutott oda az ország hogy tömegek számára okoz gondot a hétvégi bevásárlás, vagy éppen csak a számlák kifizetése. Dobrev kiemelte: a magyar infláció több mint háromszorosa az európai átlagnak és majdnem négyszerese az euróövezeti inflációnak.

Szerinte azonban nem azért növekednek az árak Magyarországon, mert háború és szankciók vannak – ahogy az Orbán-kormány állítja – hanem azért, mert

egy rablóbanda uralkodik ebben az országban.

Az „orbáni infláció” három oka szerinte, hogy:

  • az egész világnak megszűnt a bizalma Orbán Viktorban,
  • nem bíznak már a kormányban a magyar emberek sem,
  • valamit Orbán és „pereputtyának” harácsolása.

Szerinte az orbáni politika lényege a forint leértékelése és az olcsó munkaerő, ami tönkretette Magyarországot.

A magyar költségvetésben negyvenezer-milliárd forint van – emelte ki a DK Európa-parlamenti képviselője. Szerinte az ország sikere és büszkesége azon múlik, hogyan ezt a pénzt – a mi pénzünket – mire költi el a kormány, de még inkább azon, hogy mire nem. Orbán szerinte spórol, nem adott az egészségügyre az oktatásra, nyugdíjasoknak, hogy több maradjon Mészárosnak, Tiborcznak és a többi oligarchának.

„Sok százezer ember ment el ebből az országból” – mondta, majd arra utalt, hogy egy általa látott „mai megkérdezés” szerint száz fiatalból hetvenöt mondta azt, hogy fontolgatja a külföldi tanulást.

Ha van nemzeti tragédia és van nemzethalál, akkor az éppen az, hogy kiengedi, és semmit nem tesz, hogy visszahívja ezeket az embereket, kiengedi, elüldözi ebből az országból

– fogalmazott a DK-s árnyékkormány miniszterelnöke.

Kormányváltás esetére azt ígérte: kormánya olyan nyugdíjat fizetne, amiből meg lehet élni. Dobrev az egészségügy állapotát említve felhozta: „Európa vezetői vagyunk rákhalálozásban”, nálunk halnak meg a legtöbben korházi fertőzésekben, és „nálunk nem jön ki a mentő”. Az oktatásról beszélve szóvá tette: nálunk a legnagyobb az „iskolát korán elhagyó gyerekek” száma. „Ezeket a gyerekeket elveszítjük” – mondta. Szerinte a magyar kormány erre is a legkevesebbet költi Európában; miközben Vodafone-ra, balatoni beruházásokra, Budapest-Belgrád vasútvonalra futja, a gyerekekre nem.

Az orosz energiafüggőséget szintén megemlítette beszédében. Úgy látta: Orbán Viktor tíz év alatt szisztematikus felépítette azt a rendszert, amely kiszolgáltatja az országot az orosz gáznak, szerinte „mindent ennek vetett alá”.

Miközben Európa országainak a többsége levált az orosz gázról, mi még vásároltunk is. Ráadásul nem olcsón. Ma a magyar gáztározókban van Európa legdrágább gáza

– fogalmazott, azzal vádolva a kormányt, hogy Magyarország finanszírozza Vlagyimir Putyin ukrajnai háborúját.

Dobrev Klára azonban úgy látja: amíg az emberek azt hiszik, hogy nincs más lehetőség, addig nem fognak összeállni, ezért arra kérte a közönségét, hogy vigyék el országszerte az ellenállás hírét. Szerinte azért hozták létre az árnyékkormányt, hogy megmutassák, az országot lehetne másképp is kormányozni, és van alternatíva tartalomban és személyekben és stílusban is.

Hozzátette: Magyarországon az orbáni politikának nincs többsége, legfeljebb parlament többsége van. Ezt azzal támasztotta alá, hogy az emberek többsége, „ha megkérdezik”, hogy inflációból huszonöt százalékosat vagy hat százalékost szeretne, azt mondaná, hogy hat százalékost, ha megkérdeznék, hogy akarnak-e magasabb béreket, jobb nyugdíjakat, jobb oktatást és egészségügyet, akkor arra is igent mondana. Ezért aztán feladatának tekinti, hogy megszervezze azt a többséget, amelynek elege van az orbáni politikából. Ehhez kérte szegedi közönsége támogatását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik