Belföld

Nem sikerült a melegpropagandázó főispán bocsánatkérése, újabb per indulhat ellene

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

Pikó András, Józsefváros momentumos polgármestere a Facebook-oldalán számolt be róla, hogy jogerősen is megnyerte az önkormányzat azt a pert Sára Botond, volt kormánybiztos, jelenlegi főispán ellen, amit azért indítottak, mert Sára azt állította, hogy LMBTQ propagandát terjesztenek a józsefvárosi óvodákban.

Józsefváros polgármestere a bejegyzésében közölte, hogy nemcsak az önkormányzatot, hanem sok száz óvodai dolgozót is rágalmazott Sára Botond, és hozzátette: „A józsefvárosi óvodákból kitiltottuk az oda még a fideszes időkben beplántált politikát: nincsenek szülőkkel aláíratott politikai nyilatkozatok és gyerekek között Télapóként ólálkodó fideszes önkormányzati képviselők, van viszont bűvészovi, angol élménypedagógia, minden nap friss gyümölcs és zöldség, sorra felújított épületek, olyan óvodai program, melyről beszámol a világsajtó és amelyet több rangos nemzetközi díjjal tüntettek ki.”

A bíróság felszólította Sára Botondot, hogy

  • törölje a sérelmezett facebook-bejegyzést
  • a neki történő kézbesítéstől számított öt napon belül tegye közzé és legalább 30 napig bárki számára olvasható, nyilvános beállítással tartsa.

A bocsánatkérő szövegnek így kell kinéznie:

2021. július 22. napján a Facebook oldalamon megjelent írásomban valótlanul állítottam, hogy a józsefvárosi óvodákban hónapok óta LMBTQ-propagandát folytatnak. Ezzel megsértettem a Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefváros Önkormányzatának jóhírnévhez fűződő személyiségi jogát, mely jogsértést a bíróság megállapította. A jogsértés miatt ezúton bocsánatot kérek Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefváros Önkormányzatától.

„Győzött az igazság, és ez az ítélet intő jel Sára összes párttársának, akik tovább folytatják az önkormányzat lejáratását, rossz hírét keltve Józsefvárosnak. Ők is így fognak járni” – írta posztjában az üggyel kapcsolatban Pikó.

Sára Botond saját oldalán közzé is tette a bocsánatkérést, de szokatlan módon ahhoz magyarázatot is csatolt. A főispán Józsefváros esélyegyenlőségi programjára hivatkozik, ami szerinte megalapozza aggodalmát, hogy a városrészben LMBTQ propaganda folyik. Ezt írta: „Azt hiszem, érthető, hogy a bíróság döntésével nem értek egyet, ezért a józsefvárosi gyerekek érdekében a jogi ügyet nem hagyom annyiban”. Az őt elmarasztaló ítélet egyébként jogerős.

Pikó András ezek után Sára Botond bocsánatkérésére is reagált: „Miután bírósági ítéletnek kellett kikényszerítenie, hogy Sára Botond egyszer igazat mondjon, ugyanabban a posztban háromszor is sikerült hazudnia.” Közölte, hogy a főispán által a Józsefvárosi Esélyegyenlőségi Programnak tulajdonított négy mondat közül három nem szerepel a józsefvárosi képviselő-testület által elfogadott programban.

„Sára Botond tehát úgy kért bocsánatot, hangsúlyozom, nem tőlem, hanem a nyilvánosságban meghurcolt munkatársainktól, hogy közben újabb hazugságokat terjeszt és közli: nem ért egyet a bíróság jogerős döntésével.

Ezért természetesen újabb jogi következményekkel kell majd szembenéznie, mert úgy látszik, a fideszes kormányhivatali vezető nem érti, hogy rá is vonatkoznak a törvények és a bírói ítéletek.

Jogvégzett embertől ez még csak igen kínos, de a törvényességi felügyeletet gyakorló szerv vezetőjéhez méltatlan” – írta Pikó András.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik