Belföld

Természetvédelmi területen 78 lakásos luxuslakópark épülhet a Normafánál

MTI / Marjai János
MTI / Marjai János

Hetvennyolc lakást tartalmazó, három nagy tömbből álló lakóparkot építenének fel az egykori KISZ-óvoda telkére a Normafánál, a Konkoly-Thege Miklós úton – írja részletes riportjában a Válaszonline.

A cikk szerint látszólag három darab, földszint + négy emelet + Penthouse jellegű lakóépület kerülne a telekre, alattuk kétszintes, 155 férőhelyes mélygarázzsal, de valójában a pinceszinten és a földszinten az épületek összekapcsolódnának, így helyesebb egyetlen óriási, nyolcszintes épületmonolitról beszélni, amely három háznak álcázza magát. A területen 45 fa kivágására lenne szükség, hogy elférjen az épület.

A Válaszonline szerint ez a város egyik legértékesebb ingatlana: közel egy hektár jól megközelíthető, beépítetlen terület Buda zöld tüdejének közepén, exkluzív környezetben, beépítési mutatói pedig a kerület sajátos hozzáállása miatt igen liberálisak. Az egyetlen szépséghiba, hogy egy az egyben a Budai Tájvédelmi Körzet része, valamint európai uniós Natura 2000 védelem alatt áll. Megjegyzik, hogy a természetvédelmi oltalom elvileg létező legmagasabb szintje mennyit ér manapság Magyarországon, azt nehéz lenne megjósolni.

A lap idézi a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakvéleményét, amely érzékelhetően próbál ellenállni az építkezési nyomásnak. A tavalyi szakvéleményükben ragaszkodtak ahhoz, hogy védett területeken épületeket felhúzni anomália, ezért legfeljebb olyan jellegű és mértékű beépítést tartanak elfogadhatónak, mint ami a területen korábban volt, a lakóparki funkció pedig ellentétes a tájvédelmi körzet rendeltetésével, létrehozásának értelmével, és mindeddig nem is volt a Budai Tájvédelmi Körzetben ilyen. A nemzeti park adta a legkomolyabb kritikáját annak a több éve tartó szabályozási buherálásnak is, amivel a Pokorni Zoltán vezette fideszes önkormányzat tulajdonképpen kaput nyitott az építkezés előtt. A riport szerint a folyamat még 2014-ben kezdődött el, amikor a kerületi építési szabályzat (KÉSZ) módosításával a telket új övezetbe sorolták, és minden beépítési paramétert drasztikusan megemeltek (a terepszint alatti beépítés lehetséges mértéke ekkor nőtt 20 százalékról 50 százalékra, az építménymagasság 7 méterről 12 méterre stb.). A nemzeti park ezzel kapcsolatos ellenkezését azonban a kerület nem vette figyelembe.

A szakvéleményben úgy fogalmaznak:

Az önkormányzat kis lépésekben alakította a KÉSZ előírásait a minél nagyobb, lakó célú beépítés felé

A telek még ma is intézményi övezetbe tartozik, ahol elvileg – mint a név is sugallja – tudományos, kutatási célú intézményt lehetne elhelyezni, de – mint a cikk fogalmaz – az önkormányzat nagyon ügyesen nyitott egy kiskaput a lakóparkozásnak: az Észak-Hegyvidék építési szabályzat 79 § (12) bekezdése tételesen felsorolja, hogy az intézményi övezetek közül hol nem helyezhető el lakófunkció. Azonban meglepetésre ebből a listából a Konkoly-Thege út 19/b kimaradt. Vagyis itt elhelyezhető. Minderre még ráerősítettek azzal, hogy a 2021-ben elfogadott településképvédelmi szabályozásban ezt a telket kertvárosias karakterű területnek minősítették – áll a cikkben.

A terület az Omega 99 Ingatlanforgalmazó tulajdonában áll, ami Futó Péter és Nyíri Viktor tulajdona. A cikk szerint Futó már jóval a NER előtt is nagy ingatlanfejlesztésekkel foglalkozott, neve a józsefvárosi Corvin-negyedről vagy az Etele Plázáról lehet ismerős, de az állam nemrég támogatta meg 13,2 milliárd forint befektetéssel a családjához köthető egyik befektetési alapot, vagyis a jelek szerint a mostani szisztémában is megtalálja a boldogulását. További részletek a Válaszonline riportjában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik