Belföld

Már nem érvényes az országbérlet a balatoni InterCity-re

MTVA/Bizományosi: Faludi Imre
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

A nyári előszezon zsúfoltsága miatt május 15-től helyjegyes lett a balatoni InterCity vonat, a feláras vonatokra viszont már nem érvényes az országbérlet – közölte a Telex kérdésére a MÁV.

Ezzel a lépéssel sokan pórul jártak. A lap cikkében példaként említi egyik, Balaton környékéről ingázó olvasóját, aki 71 200 forint helyett 18 900 forintért vette meg az országbérletet, csakhogy jött a balatoni előszezon és vele együtt egy arculcsapás is, a Tópart IC-hibrid vonatra ugyanis pótdíj ellenében a teljes szakaszra jegyet kellett váltania.

A MÁV-nál az esettel összefüggésben közölte, a május 15-től kezdődő előszezoni menetrendben a kétóránként induló Balaton IC-n kötelező a helyjegy váltása az expresszvonati és az InterCity vonatrészbe is. A vonat tehát a szezon elején a várható zsúfoltság miatt helyjegyes lett, ahogy eddig a megelőző években is volt, azaz már nem felármentes. A feláras vonatokra viszont már nem érvényes az országbérlet. Ráadásul az országbérletet visszaváltani nem lehet.

A cikkben megemlítik, Budapest és Keszthely között közvetlenül valóban nem lehet majd az országbérlettel utazni. Ez azonban csak azokat az utasokat érinti, akik Budapestről utaznának Keszthelyig, vagy fordítva, hiszen az új bérletekkel Siófoktól Keszthelyig számos vonat igénybe vehető, ráadásul a Volánbusz naponta több alkalommal indít közvetlen járatokat Budapest–Keszthely–Budapest között, amelyekre az országbérlet érvényes, fogalmazott a MÁV.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik