Belföld

Csonka lett az ellenzéki egyeztetés a választásokról – az MSZP hívására a DK és az LMP nem ment el

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

A 24.hu információi szerint kedden az MSZP kezdeményezésére tárgyalóasztalhoz ültek a 2022-es ellenzéki együttműködés pártjai, a kerekasztal azonban nem volt teljes: a DK és az LMP képviselői nem jelentek meg a találkozón.

Az MSZP a jövő június 9-én esedékes európai uniós és önkormányzati választás miatt hívta össze nyilvános bejelentés nélkül a hat ellenzéki pártot. A szocialisták invitálásának végül a Jobbik-Konzervatívok, a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd-Zöldek vezetői tettek eleget.

Úgy tudjuk, hogy a Villányi úti székházban tartott egyeztetésen néhány fontosabb alaptételben egyetértésre is jutottak arról, hogy az ellenzéknek milyen stratégiával kellene nekiindulnia az önkormányzati választásnak. A négypárti megbeszélés eredményeiről a távolmaradókat is értesítették.

  • Konszenzus volt arról, hogy a 2022-es országgyűlési választáshoz hasonlóan minden Fidesz-jelölttel szemben egy ellenzéki jelöltet kellene állítani.
  • Arról is, hogy az önkormányzati választásra alapvetően a helyi, települési ellenzéki közösségek állapodjanak meg a pártok és a civilek bevonásával.
  • Ahol viszont ez nem megy, ott helyi előválasztás megtartását javasolják.

Ungár Péter, az LMP társelnöke a 24.hu elmondta: tudtak a találkozóról, de nem mentek el, mert szerintük azok a pártok, amelyek azt gondolják, hogy alapvető politikai változások nélkül, pusztán tárgyalásokkal eredményt lehet elérni, azok nem vonták el a 2022-es vereség konzekvenciáit.

Kerestük az ellenzék jelenleg legnagyobb támogatottságú pártját is, de a Gyurcsány Ferenc vezette DK-tól egyelőre nem reagáltak az ellenzéki egyeztetésekkel kapcsolatos kérdéseinkre.

Frissítés: 

Az együttműködés és a tárgyalások fontosságát hangsúlyozta a 24.hu cikkére reagálva az ATV Egyenes beszéd című műsorában Arató Gergely, a DK országgyűlési képviselője, és hozzátette, hogy egy korábbi konferencián már ki is fejtették, hogy közösen kell indulni, közös jelölteket kell indítani az önkormányzati választáson. Arató szerint volt már több ilyen tárgyalás is. A mostaniról való távolmaradást azzal magyarázta, hogy a pártnál nem találták az eseményre szóló meghívót. Arató azt is közölte, hogy szerinte a nyilvánosság előtt zajló egyeztetések inkább hátráltatni szokták az együttműködést. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik