Belföld

Tízszázalékos leépítéssel fedezi a kormány a közszféra béremelését

MTVA / Bizományosi: Róka László
MTVA / Bizományosi: Róka László

A kormány úgy biztosítja a minisztériumi kormánytisztviselői béremelés fedezetét, hogy elrendeli a minisztériumi álláshelyek 10 százalékának elvonását, és az ezáltal felszabaduló bértömeg fordítható béremelésre – olvasható a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) MTI-hez eljuttatott közleményében.

A tájékoztatás szerint folytatódik a közszféra béremelése, amelynek keretében módosul a kormánytisztviselői bértábla. A részletekről azt közölték: a kormány úgy döntött, lehetőséget teremt arra, hogy – a közszférában dolgozó orvosok, ápolók, pedagógusok, rendőrök, katonák után – a központi és területi kormányzati igazgatási szerveknél foglalkoztatott kormánytisztviselők és szakmai vezetők bére is emelkedjen. A közszolgálati szakszervezetek kezdeményezésre indított többhetes szakmai egyeztetéseket követően módosul a kormánytisztviselői bértábla, az erről szóló rendelet hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben – tudatták.

Hozzátették, a béremelés sem a minisztériumokban, sem a kormányhivatalokban nem automatikus, hanem lehetőség a munkáltatók részére. A minisztériumi és a kormányhivatali tisztviselőkre vonatkozó bértábla részben eltér, a rendelet a tisztviselő besorolási fokozatától függően az illetmény alsó és felső határát állapítja meg, a pontos összeget a munkáltató határozhatja meg – ismertette a KTK.

Beszámoltak arról is, hogy a háborús helyzetre tekintettel a kormány úgy biztosítja a minisztériumi kormánytisztviselői béremelés fedezetét, hogy elrendeli a minisztériumi álláshelyek 10 százalékának elvonását, és az ezáltal felszabaduló bértömeg fordítható béremelésre.

Ez a gyakorlatban leginkább azt jelenti, hogy főleg a betöltetlen,  üres minisztériumi álláshelyek bérfedezetét fordíthatják béremelésre, tömeges elbocsátás nem várható

– olvasható a közleményben, amely arra is kitért, hogy a közszféra béremelései tehát a háború ellenére is folytatódnak, szem előtt tartva a költségvetés egyensúlyát. (MTI)

Kiemelt kép: A Miniszterelnökségnek helyet adó, egykori Karmelita kolostor, a főváros I. kerületében, a Budai Várnegyedben a Színház utcában. MTVA/Bizományosi: Róka László

Ajánlott videó

Olvasói sztorik