Belföld

Magyar Autóklub a Lánchídról: okos kompromisszum kell, nem kitiltás

Horváth Júlia / 24.hu
Horváth Júlia / 24.hu

Megszólalt a Magyar Autóklub is a Lánchíd jövőjében kapcsolatban. Karácsony Gergely a Budapesti Lakógyűlés nevű projekt keretében tette fel a kérdést a budapestieknek, hogy autómentes legyen-e a Lánchíd a jövőben.

A főpolgármester hétfőn a Facebook-oldalán közzétett néhány látványtervet is, amelyek azt az állapotot mutatják, hogy milyen lehetne a híd pesti és budai oldala, ha a szavazáson a csökkentett forgalmi rend kap többséget.

A Magyar Autóklub elutasítja az autómentes Lánchíd ötletét, megfogalmazásuk szerint „az okos kompromisszumot támogatja.”

Olyan megoldás szükséges, mely nem hozza vissza az eredeti torlódásos állapotot, de a másik szélsőséget, az üres híd állapotát sem tartósítja, nem terheli értelmetlenül a környező úthálózatot és a környezetet. Támogatjuk, hogy a hídon az autóbuszoknak és a kerékpárosoknak ne kelljen a dugóban araszolniuk, ehhez a használat “finomhangolása” szükséges: hajthassanak be úgy a civil autósok, ami még nem jár torlódással. Indítványozzuk, hogy a behajtásra jogosultak körére és a forgalmi rend részleteire független szakmai testület adjon javaslatot.

Ezért felkérik a Magyar Mérnöki Kamarát, a Magyar Urbanisztikai Társaságot, a Közlekedéstudományi Egyesületet, a Magyar Útügyi Társaságot és a Budapesti Műszaki Egyetemet, hogy a delegáltjaikból alakított független szakmai testület útján határozzanak meg egy kompromisszumos megoldást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik