Belföld

Van képe hozzá: a mesterséges intelligencia térhódítása a művészetekben

Serco
Serco
10-20 éve el se tudtuk képzelni, legfeljebb a science fiction írók beszéltek erről. Ma pedig a valóságunkba tolakodtak be a különböző, akár néhány szavas leírással létrehozott, lehetetlenül élethű, meghökkentően fantáziadús képek.

A felelős? Aki neveket akar hallani, annak tessék: Stable Diffusion, Dall-E vagy éppen a legfejlettebbnek tűnő Midjourney. Az ezek mögött álló, egyre okosabb algoritmusok biztosítják, hogy a fotózás demokratizálódása után a következő meghódítandó terület a kép- és videólétrehozás lesz.

A gyakorlatban mindez azt jelentheti, hogy az MI hathatós és gyors segítséget nyújthat olyan alkotások létrejöttében, amelyekhez régebben több évnyi, kicsiszolt szaktudás kellett. Ahogy ma mindenki készíthet az okostelefonjával jó minőségű fényképet, úgy a mesterséges intelligencia használatával szinte bármi előállítható. Ez is kéznél lesz.

A jelen világáról van szó. A jövő még ennél is meghökkentőbb lehet, amikor is gombnyomásra történik majd a filmgenerálás.

Az MI-t használó művészek mindenesetre már most próbálgatják e technológia lehetőségeit, feltérképezik korlátjait. Erről szólnak az IT Akták alábbi izgalmas epizódjai, amelyekhez jó szórakozást kívánunk!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik