Belföld

Pert nyert a fővárostól próbaideje alatt kirúgott Békés Gáspár

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Pert nyert a fővárossal szemben a hivatalból még 2021-ben, próbaideje alatt elbocsátott környezetügyi szakértő. Erről maga Békés Gáspár számolt be a közösségi médiában hétfőn.

A Hvg.hu az esettel kapcsolatban felidézte, hogy Békés korábban olyan mémet osztott meg, ami Varga Judit igazságügyi miniszter bebörtönzését ábrázolta. A köztisztviselő még 2018-ban publikált egy olyan blogbejegyzést is, amiben azt írta, hogy szíve szerint betiltaná a gyerekek megkeresztelését. Az akkor környezetügyi szakértőként a fővárosnál dolgozó tisztviselőről a Magyar Nemzet először csak a Varga Juditos mémmel kapcsolatban írt cikket, később viszont a Vasárnap.hu beszámolt a bogbejegyzéséről is.

A tisztviselő kirúgása után az üggyel kapcsolatban a főváros sajtóirodája a Magyar Nemzet kérdésére azt írta: „hivatkozott magánvéleményével sem a főpolgármester, sem a városvezetés semmilyen formában nem azonosul, nevezett magánvéleménye semmilyen formában nem tükrözi a hivatal és a városvezetés álláspontját”. Kitértek arra is, hogy Békés Gáspárra köztisztviselőként is szigorúbb szabályok vonatkoznak, magánvéleményét és köztisztviselői munkáját elválasztania kötelezettség. Hozzátették: e kötelezettségre nevezettet a hivatal vezetése figyelmezteti.

Tavaly nyáron Békés első fokon már pert nyert a fővárossal szemben, de a Városháza fellebbezett.

Békés most azt írta: „A másodfokú eljárás egyetlen pont kivételével mindenben nekem adott igazat, például abban is, hogy „progresszív liberális” véleményem védett tulajdonságnak számít, illetve hogy az általam kapott figyelmeztetés sem a formai, sem a tartalmi követelményeknek nem felelt meg. Viszont úgy ítélték meg, hogy az elsőfok nem vizsgálta meg elég alaposan, hogy magatartásom alkalmas volt-e a munkáltató jó hírnevének, a jó közigazgatásba vetett bizalomnak, valamint a közszolgálat céljának veszélyeztetésére, így részben hatályon kívül helyezte az ítéletet, és új eljárást kért” – írta Békés.

A megismételt elsőfokú eljárásban a bíróság kimondta azt is, hogy Békés véleményének nem volt köze a munkavégzéséhez, ahol mivel nem volt vezető pozícióban, nem tudta volna bejegyzéseivel csökkenteni a közbizalmat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik