Belföld

Havi másfél millióért adnak tanácsot Orbán emberei

Máthé Zoltán / MTI, Varga Jennifer / 24.hu, Farkas Norbert / 24.hu
Máthé Zoltán / MTI, Varga Jennifer / 24.hu, Farkas Norbert / 24.hu
Több hét huzavona után a Miniszterelnöki Kormányiroda a 24.hu közérdekű adatigénylésére elárulta, hogy mekkora díjazásért látják el tanácsokkal Orbán Viktor kormányfőt a miniszterelnöki megbízottak.

Eddig nem tudhattuk, hogy pontosan mennyit érnek a kormányzatnak a kormányfő tanácsadói, de most végre kiderült: több mint másfél millió forint, egész pontosan 1 millió 547 ezer 400 forintos havi díjazásban részesülnek a miniszterelnöki főtanácsadói cím használatára jogosult miniszterelnöki megbízottak – közölte lapunk kérdésére a kormányiroda. Ez az összeg megegyezik parlamenti képviselői alapilletménnyel, amit az előző évi KSH szerinti bruttó átlagkereset háromszorosának felel meg.

A főtanácsadók nem meglepő módon a kormányfő régi, bizalmi emberei közül kerülnek ki, ők többnyire korábban magas pozíciót töltöttek be. Itt a lista:

  • Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egykori vezetője,
  • Bencsik János fideszes képviselő,
  • Giró-Szász Áron, az Axióma Alapítvány alapítója,
  • Járai Zsigmond volt MNB-elnök,
  • Klinghammer István volt felsőoktatási államtitkár,
  • Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség exelnöke,
  • Maróth Miklós, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat volt elnöke,
  • Tarlós István volt főpolgármester,
  • Tellér Gyula volt SZDSZ-es és fideszes képviselő.

Alighanem ide sorolható Szili Katalin volt MSZP-s házelnök, aki ugyan február közepén lemondott a miniszterelnöki megbízotti posztjáról, hogy megtarthassa a pécsi egyetemet fenntartó alapítványban betöltött kuratóriumi tisztségét, de azóta miniszterelnöki főtanácsadóként szerepel a nyilvánosság előtt. És bár Szili neve most nincs feltüntetve a miniszteri megbízottak között a kormányzati honlapon, a miniszterelnöki főtanácsadói címre a kormányiroda korábbi közlése szerint a miniszterelnöki megbízottak jogosultak, vagyis ennek alapján ő is miniszterelnöki megbízottnak számít. Kérdeztük a Miniszterelnökséget, jól értjük-e, hogy Szili lemondása után ismét miniszterelnöki megbízottnak számít, de kitérő választ adtak.

A Kormányiroda közlése szerint mindössze egy főtanácsadó van, aki ingyen, díjazás nélkül vállalta a feladatot. Ő Nagy István agrárminiszter, aki „a hazai gazdaság mozgásterének bővítése és versenyképességének erősítése témakörben” ad tanácsokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik