Belföld

Kunetz: A mentőknél is vannak VIP-betegek

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Egy olyan „VIP-beteg” rubrikát is tartalmazó adatlapot posztolt ki Kunetz Zsombor ismert egészségügyi szakértő, amit a mentőszolgálat használ. Kunetz ezzel mondott ellent a mentőszolgálat szóvivőjének, Győrfi Pálnak, aki pár nappal ezelőtt a következőt nyilatkozta, amikor Gálvölgyi János színművész esetéről kérdezték, akihez hiába hívtak mentőt hozzátartozói:  „nem szabad, hogy az számítson, hogy valaki híres ember vagy nem a mentőküldés szempontjából”.

A Kunetz által közölt VIP-lista miatt megkerestük kérdéseinkkel az Országos Mentőszolgálatot, valóban megkülönböztetnek-e VIP-betegeket, miben tér el az ellátásuk a nem VIP-betegekétől, illetve kik lehetnek VIP-betegek.

Kérdéseinkre a következő közleményt küldte az Országos Mentőszolgálat, amelyben azt állították, hogy csak a feladat ellátása után van jelentősége a VIP-adatnak:

Az elmúlt napokban fokozott figyelem irányult az Országos Mentőszolgálat működésére, egy országosan ismert művész súlyos rosszullétével összefüggő mentésirányítási hiba kapcsán felmerült a betegek ellátási sorrendjének kérdése is. Fontosnak tartjuk leszögezni, hogy ahogy egy balesetnél sem a sérültek társadalmi helyzete, vagy ismertsége, hanem az állapotuk súlyossága határozza meg az ellátás sorrendjét, úgy a segélyhívások fogadása utáni intézkedéseknél is kizárólag a beteg állapota, az ellátás sürgőssége alapján történik a mentőegységek riasztása. A mentési dokumentációban szereplő „VIP” adat kizárólag a feladat elvégzése után szükséges dokumentációs, jelentési kötelezettséget szolgálja, hiszen az Országos Mentőszolgálat mint közfeladatot ellátó egészségügyi intézmény a munkájáról, feladatellátásáról meghatározott szempontok alapján rendszeres és eseti jelentéseket tesz az illetékes szervek felé. Amennyiben a betegellátást követő adminisztráció során a beteg jelzi, hogy a Közszolgálati Alapnyilvántartás részét képező „EÜ VIP kártyával” rendelkezik /2018. évi CXXV. törvény 175. § (4) bekezdése/, azt az adatlapon jelöljük, a jelentésben szerepeltetjük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik