Belföld

Kilenc éve ingyen használja a Belváros egyik legértékesebb területét a Honvédelmi Minisztérium

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

Kilenc éve semmit sem fizetett az V. kerületnek a Honvédelmi Minisztérium (HM) azért a 1352 négyzetméteres területért, amely közvetlenül a minisztérum épülete mellett található, nem messze a Margit hídtól – derítette ki az Rtl.hu. Igaz, a területet már több évtizede a Honvédelmi Minisztérium (HM) használja, de 2014-ig évente 20 millió forintot fizet a használatért. A pénzt akkor a közterület-hasznosítási társulás számlájára kellett befizetni.

A történet meglehetősen régre nyúlik vissza. A Belváros és a HM a 2010-es kormányváltásig éveken át vitázott a területen: a fideszes V. kerület szerint jogszerűtlen volt, hogy az – akkor még szocialista vezetésű – tárca teljesen ingyen használta az önkormányzat tulajdonában lévő utcaszakaszt. A vita akkor odáig fajult, hogy Rogán Antal, a városrész korábbi (akkor még ellenzéki) polgármestere 13 milliárd forintot követelt a minisztériumtól 2007-ben.

A 2010-es kormányváltás után a HM és az V. kerület még meghosszabbította azt a megállapodást, amelynek értelmében a minisztériumnak egy ideig évi több mint 20 millió forintos használati díjat kellett fizetnie, amit évente növeltek az infláció mértékével.

A Fidesz-KDNP-s többségű Országgyűlés azonban még 2011-ben elfogadott egy törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a HM használja azokat az állami vagy önkormányzati ingatlanokat, amelyek közvetlenül a vagyonkezelésében lévő épületek mellett helyezkednek el.

2014-ben aztán, amikor lejárt a minisztérium és a kerület közötti megállapodás, Hende Csaba honvédelmi miniszter levelet írt Rogán Antalnak, aki akkor még pont a Belváros polgármestere volt. A fideszes tárcavezető ebben jelezte: szeretnék ezentúl ingyen igénybe venni a területet. Az Rtl.hu több közérdekű adatigénylést beadott az ügyben, és az ezekre adott válaszok alapján semmilyen változás nem állt be a hasznosítás célját tekintve, vagyis továbbra is ugyanarra használták a területet, mint korábban, csak onnantól kezdve már ingyen tették. Ez pedig azt jelenti, hogy az elmúlt kilenc évben több mint 200 millió forintos kiesés érhette a kerületet, amit a 2011-es törvénnyel indokolnak.

A lap megkérdezte Belváros-Lipótváros sajtóosztályát is, hogy tettek-e bármit annak érdekében, hogy változzon ez a helyzet. Válaszukban azt írták: „A Honvédelmi Minisztérium az önkormányzat felé igénybejelentést fogalmazott meg, amely alapján a terület használatát térítésmentesen köteles biztosítani”.

Kovács Alex Gábor, az ellenzéki Tiéd a Belváros nevű frakció vezetője ugyanakkor úgy fogalmazott:

Reméljük, hogy Rogán Antal tartja magát saját 2007-es szavaihoz és közbenjár a honvédelmi miniszternél az V. kerületnek járó közterület-használati díj megfizetése érdekében.

A jelenleg is fideszes vezetésű V. kerületi önkormányzat szintén úgy nyilatkozott: a törvény alapján engedték át az érintett területet teljesen ingyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik