Belföld

Hadházy: A 820 millióval támogatott füredi magánklinikának egy őrzővédő cég is nyert uniós pénzt röntgenre

FACEBOOK / HADHÁZY ÁKOS
FACEBOOK / HADHÁZY ÁKOS

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a héten hívta fel Facebook-oldalán a figyelmet egy furcsa hátterű balatonfüredi beruházásra, amely közel 820 millió forintos uniós támogatással valósult meg.

Három építőipari cég egy 16 lakásos társasházat épített fel Balatonfüreden Jókai-villa szomszédságában, a város legelegánsabb részén. Az épület földszintjén egy kutatóintézetet kellett volna létrehozniuk, ám a jelek szerint a helyén magánklinikát nyitottak. Eredetileg azt ígérték, hogy 12 hónapig kutatják az „akut koronária szindrómán átesett betegek komplex rehabilitációs kezelését”.

A 820 milliós pályázati anyagban szerepelt a kutatási eszközök beszerzése is. A pályázatban véletlenül bennhagyott megjegyzés szerint erről egy bizonyos Zolinak kellett volna döntenie: „itt Zoli döntése szükséges arról, hogy a Rextra ajánlatában szereplő »alap« berendezéssel, vagy a »mobil műtő« változattal szerepeljenek az eszközök, és a döntés szerinti részt kell beemelni ide”.

Az nem ismert, hogy ennek a projektnek a keretein belül végül milyen eszközöket szereztek be, mindenesetre – mint Hadházy írja – „egy őrző-védő és takarító cég röntgen osztály kialakítására” is elnyert „30 millió forint EU-s támogatást”.

A balatonfüredi társasház és kutatóközpont/Egészségügyi Központ mögött kis tábla hirdeti, hogy az Árgus-Security Kft. az „Adaptív technológiai innovációt eredményező modern, digitális radiológiai osztály kialakítása az ÁRGUS-SECURITY Kft.-nél” című projektre nyert 30 millió forintos uniós támogatást, ami a 61 milliós projekt összköltségének a fele.

A cégadatok szerint a budapesti központú Árgus-Security Kft.-nek 2019 eleje óta van fióktelepe a Balatonfüreden, ott, ahol a közel 820 millió forintos támogatásból a kutatóközpont is felépült.

Az Árgus-Security Kft. ügyvezetője László György. Övé az EFM Egészségügyi Szolgáltató Kft., az egyik cég, ami megnyerte a kutatóközpont létesítésére az uniós támogatást. A cég eredetileg még Ultra Projekt Építőipari Kft.-ként szerepelt a nyertes uniós konzorciumban, a klinika megnyitáskor azonban EFM-re, azaz Első Füredi Magánklinikára változtatták a nevét. László György a Telexnek az klinika ügyvezetőjeként aláírt nyilatkozatban azt írta, hogy Hadházy „szándékosan csúsztat vagy súlyosan téved”, a lakások és a kutatóközpont ugyanis két külön költségvetésből, szigorúan elkülönülve valósultak meg.

A cégadatok szerint az Árgus-Security Kft. 54,8 százalékban Apáthy Zoltán Endréhez tartozik, 45,2 százalékban pedig Hernádi-Rózsa Judithoz. Apáthy a tavaly októberben HT Property Kft.-nek átkeresztelt Híd Transz Kft. 90 százalékos tulajdonosa – a kutatóközpont-projekt másik nyertese. A harmadik nyertes cég, a Somogyi Udvar Kft., ami 60 százalékban Apáthy Endre Árpádé, Apáthy Zoltán apjáé. László György és a NER-rel gyakorta üzletelő Apáthy családnak nem ez az első együttműködése, összefonódásaikról korábban az Átlátszó is írt.

Hadházy szerint elfogyhatott a főpályázatban nyert pénz, „vagy Zoli elfelejtett időben szólni, hogy röntgenek is kellenének”.

Úgy látszik, a NER-es vállalkozók körében pedig ciki valamit saját zsebből fizetni, így az örző-védő cégük pályázott-és nyert. Pedig akkora hülyeségeket írtak bele a pályázatba, hogy leesett az állam: az állították például, hogy a digitális röntgen „jelenleg Magyarországon rendkívül ritka megoldásnak mondható”, pedig már 15 éve megjelentek az állatorvosi rendelőkben is

– írta Hadházy az őrzővédő cég pályázatáról, hozzátéve, hogy a cég azzal indokolta a tendert, hogy az új eszköz beszerzésével az alaptevékenységét, azaz a személybiztonsági védelmet kívánja „komplexebbé” tenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik