Belföld

Orbán Viktor köszönetet mondott az uniónak és a brüsszeli bürokratáknak

MTI / Koszticsák Szilárd
MTI / Koszticsák Szilárd

Veszprémben mondott beszédet pénteken délelőtt Orbán Viktor miniszterelnök az ActiCity Tánc és Mozgásművészeti Központ megnyitóján, amelyet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében tartottak meg.

Veszprémről beszélni könnyű és hálás. Európáról beszélni nehéz és körültekintést kíván

– jelezte előre a miniszterelnök beszéde fő csapásirányait.

Mint mondta, Veszprémről azért könnyű beszélnie, mert a „2010-ben megújított Magyarország” egyik látványos sikertörténete. Régi, évtizedes célok, városi uszoda, nyolcas út, déli elkerülő, állatkert, gyárkert, és ki tudja még, mi minden – sorolta a városban végrehajtott fejlesztéseket. Szerinte most a kulturális főváros programhoz kapcsolódó fejlesztések és beruházások révén Veszprém ismét elfoglalja helyét „Magyarország városainak képzeletbeli dobogóján”.

Orbán azt mondta, úgy ismeri a Veszprémben élőket, mint akik mindig is büszkék voltak veszprémi mivoltukra. Veszprémet a magyar történelem egyik legősibb városának nevezte. Szinte tapintható a polgári kultúra, pannon műveltség és öntudat. A veszprémiek mindig úgy gondolták, hogy veszpréminek lenni minőséget is jelent  – méltatta a helybélieket, majd a várossal kapcsolatos ifjúkori élményeit elevenítette fel.

„Ilyen elfogult érzelmi előzmények után nem volt csoda, hogy a kormány teljes szívvel támogatta, hogy Veszprém méltó módon legyen Európa kulturális fővárosa” – mondta a miniszterelnök, majd hozzátette, a kormány „szinte az utolsó szabad fillérjeit is odaadta Veszprémnek.”

A kormányfő Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszternek tulajdonította, hogy az Európa Kulturális Fővárosa program nemcsak Veszprémről, hanem további száztizenhat másik településről is szól.

Köszönjük az Európai Uniónak, köszönjük a döntést meghozó brüsszeli bürokratáknak, hogy Veszprém mellett, így Magyarország mellett döntöttek

– fogalmazott a kormányfő.

Szerinte mindez azt mutatja, a „brüsszeli bürokraták úrrá tudnak lenni már a jól kifejlett hungarofóbiájukon”. És ha így van, szerinte ez azt jelenti, hogy Magyarország és „Brüsszel” nagyszerű dolgokra lehetne képes együtt, kár hogy Veszprém példája a kivétel, és nem az általános szabály.

Orbán azt mondta, „mi itt Pannóniában tudjuk, hogy az európai államok együttműködése mindig nehéz és bonyolult dolog volt”, majd példákat sorolt a történelemből a Római Birodalomtól kezdve Bizáncon át egészen Hitlerig. Azt mondta, Nagy Károly, Ottó, Napóleon, Hitler más-más alapokon, de mindegyik európai egységről álmodozott, és ez ma is így megy. Egyszerre van jelen az önálló nemzeti lét és a birodalmi gondolat. A nemzeti kultúra és az európai értékek. Orbán szerint ebben kell megtalálni a kényes egyensúlyt.

Ha nincs szerencsénk, elbillen a dolog, s lesz belőle nemzeti konfliktusok aknamezője, vagy bürokratikus hatalmi gépezet, amely visszaél a hatalmával

– jellemezte a jelenlegi Európát a magyar kormányfő. Szerinte az egyensúlyhoz a hazájukat és Európát egyaránt szerető, toleráns és erős, olyan „Pannon-féle vezetők” kellenek.

Az ActiCity a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében megnyíló új mozgásközpont. Magukról azt írják, a központ kulturális találkozási pont lesz, amely nemcsak helyet, hanem edzési és fellépési lehetőséget is biztosít majd a városban jelenleg több helyen, szűkösen működő tánc és mozgásművészeti csoportoknak.

Klasszikus balett, különböző társastánc és néptánc formációk és az aktuális, divatos mozgásformák, mint például a ritmikus gimnasztika vagy a falmászás, egy helyen, gazdaságosan és önfenntartó módon működhetnek majd itt. A miniszterelnök ennek az intézménynek a megnyitóján áll a közönség elé pénteken délelőtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik