Belföld

Novák Katalin beszólt az új vezérkari főnöknek

Bruzák Noémi / MTI
Bruzák Noémi / MTI

Twitteren tette helyre a nemrég kinevezett vezérkari főnököt Böröndi Gábort Novák Katalin.

Mint a magyar Honvédség főparancsnoka és köztársasági elnök tisztában vagyok azzal, hogy az új vezérkari főnöknek rengeteg teendője van, mint például az Ukrajnában zajló háború fenyegetéseinek kezelése, és a hadsereg modernizációja. A történelmi vitákat és értelmezéseket jobb a történészekre hagyni

– írta angolul Novák a Twitterére.

Novák alighanem Böröndi az M1-en elhangzott eszmefuttatására célzott, amelyben azt fejtegette, hogy 1939-ben kitört „lengyel-német” háború lokális háborúnak indult, amit megfoghattak volna békefolyamattal, ahelyett, hogy világháborúvá szélesítették volna.

Novák azonban nem határolódott el Böröndi gondolatmenetétől, ami egyrészt a náciknak kedvezett volna, másrészt teljesen szembemegy a történelemtudomány által elfogadott állásponttal, és ezt nehezményezte is Lengyelország budapesti nagykövete.

„Elnök asszony egy mondat, vagy akár egyetlen szó elég lett volna” – írta Sebastia Keciak Nováknak.

Frissítünk!

Az alábbi közös nyilatkozatot adta ki cikkünk megjelenése után a vezérkari főnök és a lengyel nagykövet:

Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke 2023. május 12-én hivatalában fogadta Sebastian Kęciek urat, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövetét és Sławomir Mnitowski ezredest, lengyel védelmi attasét. A megbeszélés során megerősítették a nagy múltú magyar-lengyel kapcsolatok és a szolidaritás kiemelkedő jelentőségét, továbbá aláhúzták a közös szövetségbe tartozás és ennek margóján megfogalmazott célok és az együttműködés fontosságát. Kęciek nagykövet nyilatkozatában felhívta a figyelmet, hogy a náci Németország és a Szovjetunió 1939-ben Lengyelország ellen irányuló, provokálatlan agressziójának áldozatául eső lengyel társadalmat érintő kijelentés nem volt helyénvaló.

Böröndi altábornagy világossá tette, hogy nem állt szándékában megkérdőjelezni azt, hogy Lengyelország a legfőbb áldozata és elszenvedője volt a II. Világháborúnak. A Honvéd Vezérkar főnöke továbbra is prioritásként kezeli a NATO-n belüli együttműködés fejlesztését, valamint kifejezte a Lengyelországgal való kapcsolatok építése iránti elkötelezettségét.

A látogatást a kölcsönös tisztelet, a szolidaritás, az egyetértő együttműködés és a közös prioritások erős kötelékének gondolatával zárták a felek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik