Belföld

Ennyi pénzt kapnak Karácsony Gergely tanácsadói

MTI / Koszticsák Szilárd
MTI / Koszticsák Szilárd

Karácsony Gergely döntéshozatalait összesen 17 főtanácsadó és tanácsadó támogatja, munkájuk havi bruttó 15,55 millió forintba kerül a február elsejei adatok szerint – írja a hvg.hu, miután a Főpolgármesteri Hivatal főjegyzője válaszolt a portál tanácsadókra vonatkozó adatigénylésére.

A részletes adatok alapján a hvg.hu a következő megállapításokat tette:

  • A Városházán Karácsony Gergely hivatalba lépése óta átlagosan 44 (fő)tanácsadó dolgozik, de számuk változó: a 2020-as 37 volt a legalacsonyabb és a 2021-es 50 a legmagasabb.
  • A főpolgármesternek közvetlenül 17–20 tanácsadója volt az elmúlt években, míg a 4–5 főpolgármester-helyettesnek átlagosan összesen volt ugyanennyi, 14–18 tanácsadója.
  • Karácsony és helyettesei mellett az utóbbi 3 évben a Fővárosi Közgyűlés bizottságai, pártfrakciói és a tanácsnokok is alkalmazhatnak (fő)tanácsadót – többségük meg is teszi.
  • Fel-le mozog a (fő)tanácsadók bérköltsége, és nemcsak a létszámváltozás, hanem a fizetésemelések miatt is: 2020-ban havi bruttó 26 millióba kerültek, az utóbbi 3 évben pedig 34–35 millióba.
  • Az eltérő feladat- és munkakörök miatt a személyi béreknél nagy a szórás: az idén a legalacsonyabb havi bruttó 200 ezer forint, míg a legmagasabb ennek csaknem a hétszerese, 1,35 millió forint.
  • A (fő)tanácsadók havi bruttó átlagbére idén 805 ezer forint, és a többség valóban 500–900 ezer forint között keres, egymillió feletti bruttója pedig a 42-ből csak 5 személynek van.

A hvg.hu közérdekű adatigénylésére kapott – a 2023. február elsejei állapotot tükröző – adatsor szerint a fővárosnál összesen 42 önkormányzati (fő)tanácsadó dolgozik, közülük 16-an a magasabb fizetéssel, kiemelt feladattal járó főtanácsadóként, 26-an pedig tanácsadóként. A havi bruttó bérköltségük egy hónapban 33,809 millió forint, ami éves szinten közel 406 milliós kiadást jelent. Az átlagos havi bruttó bér pedig 805 ezer forint (az országos bruttó átlagkereset 530 ezer körül van) – ennek nettója alapesetben 530 forint körül van, családi vagy egyéb kedvezményekkel lehet több – írja a portál.

Karácsony Gergely a Facebook-oldalán reagált a hvg.hu cikkére, mert szerinte nem sikerült tisztázni néhány félreértést az önkormányzati tanácsadók dolgában. Mint írta:

  1. „Az önkormányzati tanácsadó egy elnevezés, mégpedig a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben rögzített besorolás. Olyan. mint a kormánytisztviselő. Ott is igen bugyuta kérdés lenne, hogy mit visel a tisztviselő, az önkormányzati tanácsadót sem úgy kell elképzelni, hogy bejön, mond két jótanácsot, aztán hazamegy, hanem ők is valódi köztisztviselők. Lehetne őket például önkormányzati dolgozónak is hívni, de hát nem így hívja őket a törvény.
  2. Önkormányzati tanácsadói besorolásban dolgoznak a fővárosi frakciók munkatársai is. Vagyis mindig örömmel olvasom, hogy nekem hány „tanácsadóm” van, külön öröm, amikor ebbe beleszámolják a fővárosi Fidesz-frakció által foglalkoztatott önkormányzati tanácsadókat. Bizton állíthatom, hogy ők nekem nem adtak még egy tanácsot se.
  3. Tarlós István idejéhez képest ma nagyjából annyival dolgozik több ember önkormányzati tanácsadói besorolásban, mint amennyivel több embert foglalkoztat ilyen címen a Fidesz-frakció.
  4. Ami az úgynevezett politikai állásokat illeti, nos, azt sikerült érdemben csökkenteni, amikor összevontuk a fővárosi közszolgáltató cégeket, igazgatósági, felügyelőbizottsági helyeket szüntettünk meg, megspróroltunk jó csomó szolgálati autót. Jól tettük.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik