Belföld

Töriérettségi 2023: itt vannak a hivatalos megoldások

Fotó: Varga Jennifer / 24.hu
Fotó: Varga Jennifer / 24.hu

Az Oktatási Hivatal honlapján elérhetővé váltak a 2023-as történelemérettségi hivatalos megoldásai: a középszintű érettségi megoldásait itt, az emelt szintűt pedig itt lehet megtekinteni vagy letölteni.

Ahogy arról szerdán beszámoltunk, az idei írásbeli feladatsorban a keresztény vallástól egészen a magyarországi elöregedő társadalomig kellett eljutniuk a középszinten érettségizőknek töriből. A témák között előkerült a kereszténység, a Szovjetunó, az unió, valamint Hunyadi Mátyás, a Rákóczi-szabadaságharc és az első ipari forradalom is. Az idei feladatok között az 56-os forradalom története is felbukkant.

A rövid választ igénylő feladatokkal összesen 50 pontot szerezhetnek a diákok, ezen kívül még két esszét kell megírniuk szintén 50 pontért. A két feladatrészre 180 percük volt az érettségizőknek.

Idén a középszinten érettségizők  a100-130 szavas rövid esszében az Ókori Róma egy jelentős uralkodójáról vagy a második világháború egy jelentős helyszínéről írhatnak, míg a 210-260 szavas hosszú esszé témaköre a Reformkor egy jelentős alakja vagy az 1989-es események lehetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik