Belföld

G7: Senki nem akart könnygázt szállítani a magyar rendfenntartóknak

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Minden elemében eredménytelen lett a különböző kényszerítő eszközök beszerzésére kiírt legutóbbi állami tender – derítette ki a G7 gazdasági portál.

Konkrétan azt írták: senki nem akart könnygázt és bilincseket szállítani a magyar rendfenntartó szerveknek, elektromos sokkolóra pedig csak érvénytelen ajánlat érkezett. A rendőrbotokat túl alacsony áron adta volna az egyetlen jelentkező, jóllehet, az ilyen felszerelések árában eléggé nagy lehet a szórás.

Kiderült: a legutóbbi eredménytelen beszerzésnek tavaly szeptemberben futott neki a Védelmi Beszerzési Ügynökség Zrt, amely 2020. óta fogja össze a kormány irányítása alatt álló szervezetek védelmi és biztonsági beszerzéseit. Az ügynökség négyéves keretmegállapodásra írt ki tendert, a nyertes cégek pedig milliárdokért szállíthattak volna gumibotokat, tonfákat, különböző könnyfakasztó anyagokat, bilincseket vagy éppen elektromos sokkolókat a rendőrségnek, az adóhatóságnak, a büntetés-végrehajtásnak és még egy halom rendvédelmi szervnek.

A nagyszabású tender azért hiúsult meg, mert egyetlen elemére sem érkezett érvényes ajánlat.

Nem ez volt ráadásul az egyetlen kudarcos beszerzés. Nem sokkal korábban szintén eredménytelenül zárult egy direkt paprikaspray-k vásárlására kiírt közbeszerzés is. Akkor az adóhatóság vásárolt volna 350 gázspray-t, de az ő tenderükre sem futott be érvényes ajánlat – írja a lap nyílt forrásokból szerzett adatok alapján.

A kényszerítő- és védőeszközök többsége egyébként a beszerzések alapján nem különösebben drága. A marokban is elférő – jellemzően 40 milliliteres – gázspray-k ára a kisebb tételek esetén két- és ötezer forint között van, az ORFK ötvenezer darabos beszerzésénél azonban ennél is alacsonyabb, 1844 forint volt az egységár.

A nagyobb kiszerelésű könnyfakasztó spray-k, illetve könnygáz permetszórók drágábbak. Az ORFK a legutóbbi komolyabb beszerzésnél 750 milliliteres kiszerelésű termékeket vásárolt, és a Belügyminisztérium tájékoztatása alapján az elmúlt hetek tüntetésein is ezeket vagy legalábbis ilyeneket használhattak. A tüntetéseken készült fotók többségén is feltűnő könnygázspray-k akkor darabonként durván 20 ezer forintba kerültek.

A korábbi tenderek alapján egy gumibot három-négyezer, egy bilincs pedig durván tizenötezer forintba kerül – derült ki a G7 cikkéből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik