Belföld

Betalált Orbán Viktor háborús retorikája

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A félelem az orosz nukleáris fegyverek bevetésétől két és félszeresére nőtt.

Az IDEA Intézet „Működik a kormányzati lövedékkommunikáció” címmel adta közre elemzését, amely szerint jelentősen (40-ről 29 százalékra) csökkent azok aránya, akik aggódnak az orosz–ukrán háború megélhetésre, energiaköltségekre gyakorolt hatása miatt, miközben a félelem az orosz nukleáris fegyverek bevetésétől két és félszeresére nőtt.

Tavaly júliusban a magyarok egyharmada bizonytalan volt a felelősség megítélésében. A választók egynegyede a háborúért Oroszországot, közel ennyien a NATO-t, az Amerikai Egyesült Államokat okolta a konfliktusért. Idén tavaszra a vélemények jobban polarizálódtak, jelentősen nőtt a Moszkvát (40%) hibáztatók aránya, ám megduplázódtak (31%) a Kijev (EU/NATO/USA) felelősségét hangsúlyozók is.

A háború elhúzódása miatt ugyanakkor a magyarok 37 százaléka teszi felelőssé Oroszországot, a szembenálló „nyugati” felet 42 százalék okolja.

A véleményeket most is jelentősen befolyásolta a pártszimpátia, az ellenzékiek 90, a fideszesek 5 százaléka okolta Moszkvát a béke elmaradásáért, a kormánypárti szavazók több mint harmada az EU-t, egynegyede az USA-t, vagy NATO-t hibáztatta ezért.

Módszertan

A kutatás adatait 2022. július 27 – 2022. augusztus 7., valamint 2023. március 27 – 2023. április 8. között vették fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, iskolai végzettség, életkor és régió tekintetében. A két vizsgálati hullámnál alkalmazott 1800 fős minta hibahatára ±2,3 zázalék.

Kapcsolódó
Nézőpont: Orbán Viktor után a többség is atomháborútól tart
A történész szerint túl sokan fenyegetőznek, felelőtlenül világháborúval.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik