Belföld

Angolérettségi: Kutyákról, stresszről, szabadulószobáról kaptak feladatokat a diákok

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A magyar, a matematika és a történelem után csütörtökön kezdődnek 2023-as nyelvi érettségik: ma az angol, pénteken pedig a német. Angol nyelvből az idén középszinten 45 864-en, emelt szinten 18 848-en tesznek érettségi vizsgát.

Az idén kutyákról és stresszről, városi könyvtárról, internetelérésről egy hegyen, valamint szabadulószobákról oldottak meg feladatokat az angolból középszinten érettségizők az olvasott szövegértési feladatsorban. A középszinten érettségizők a nyelvhelyességi részében három szöveget kaptak. Ezek között van, ami légiutaskísérőkről, és van, ami Jane Goodallról szól, de bekerült egy anekdota is az Egyesült Államok egy korábbi elnökéről.

Az íráskészséget felmérő középszintű feladatsorban a végzősöknek egy Cambridge-i programot kellett összeállítaniuk maguknak és egy barátjuknak, majd egy macskák miatt aggódó lánynak kellett válaszlevelet írniuk.

Az angolérettségi négy részből áll, ezeket a következőképpen pontozzák a javító tanárok:

  • az olvasott szöveg értésére 33 pont a maximum,
  • a nyelvhelyességre 18,
  • a hallott szöveg értésére 33,
  • az íráskészségre pedig szintén 33 jár.
  • A júniusi szóbeli vizsgákon szintén 33 pontot lehet összeszedni.

Így áll össze az angolérettségi 150 pontja.

Az érettségi feldatasor emelt és középszinten is az olvasott szövegértés feladatokkal indul. A tapasztalatok szerint középszinten 60 perc alatt jellemzően 3-4 feladatot kell megoldaniuk a vizsgázóknak, amik lehetnek igaz-hamis, feleletválasztós, párosítós vagy rövid választ igénylő kérdések is – írja az Eduline. Hasonló, de magasabb szintű feladatokkat kapnak az emelt angol vizsgán is, nekik viszont kicsivel több idő, összesen 70 perc jut a feladatok megoldására. A vizsgafeldatok ezután nyelvhelyességgel folytatódnak. Ennek megoldására középszinten 30, emelt szinten 50 percet kapnak az érettségizők. A vizsgázók hallás utáni szövegértésből is számot adnak tudásukról.

A nyelvi érettségi utolsó részében közép és emelt szinten is egy rövid és egy hosszú levelet vagy esszét kell írnia a végzős diákoknak. A középszintű feladatmegoldások terjedelme 80-100 és 100-120 szó lehet, míg az emelt szintű fogalmazásokat 120-150 és 200-250 szóban kell teljesítenetek. Erre a középszinten vizsgázóknak 60, az emelteseknek pedig 90 perce van.

A magyarérettségi megoldásait itt, a matekérettségi megoldásait itt, a töriérettségi megoldásit itt találja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik