Belföld

Töriérettségi: Szovjetunió, kereszténység, az unió a témák között

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A hétfői magyar és a keddi matematikaérettségi után történelemből vizsgáznak a középiskolai végzős diákok. Szerdán történelemből középszinten 68 131, emelt szinten 7025 diák vizsgázik.

Középszinten első körben 12 feladatot kapnak a tanulók – ezek mindegyikében egy forrás feldolgozását kérik tőlük – írta az Eduline.hu. Ez a forrás lehet szöveg, kép, vagy akár diagram, vagy térképrészlet is. Utána viszont jönnek az esszék: egy nagyot és egy kicsit kell írni, ehhez négy témát adnak. A kisesszét egyetemes történelemből, a nagyot magyarból kell írni. A kisesszé jellemzően 100-130 szót takar, míg a nagy 210-260 szavas terjedelmet jelöl.

A keresztény vallástól egészen a magyarországi elöregedő társadalomig kell ma eljutniuk a középszinten érettségizőknek töriből. A témák között előkerült

  • a kereszténység,
  • a Szovjetunó,
  • az unió,
  • valamint Hunyadi Mátyás,
  • a Rákóczi-szabadaságharc
  • és az első ipari forradalom is.
  • A feladatok között az 56-os forradalom is feltűnik.

A rövid választ igénylő feladatokkal összesen 50 pontot szerezhetnek a diákok, ezen kívül még két esszét kell megírniuk szintén 50 pontért. A két feladatrészre egyébként 180 percük van az érettségizőknek.

Idén a középszinten érettségizők a 100-130 szavas rövid esszében az Ókori Róma egy jelentős uralkodójáról vagy a második világháború egy jelentős helyszínéről írhatnak, míg a 210-260 szavas hosszú esszé témaköre a Reformkor egy jelentős alakja vagy az 1989-es események lehetnek.

Az Eduline korábban arról írt, hogy kedden este, azaz a történelem írásbeli érettségit megelőző napon felkerült (majd este tíz órakor el is tűnt) egy feladatlap, pontosabban arról egy képernyőmentés egy Facebook-csoportba, és felmerült, hogy ez a középszintű történelemérettségiből származik.

A képernyőmentésen egy olyan feladatlap látható, amin a középszintű történelemérettségi két hosszú, valamint két rövid esszéjének témái látszanak – viszont nem korábbi érettségiről van szó: dátumozása szerint a feladatsort május tizedikére szánták az összeállítói – írta a szakportál.

Az Oktatási Hivatal ugyanakkor az érettségi 9 órai kezdésekor cáfolta, hogy igaz lenne a tegnap „kiszivárgott” történelem esszésor.

Tájékoztatjuk, hogy a rendelkezésre álló információk alapján az értesülés nem valós

– közölte az Oktatási Hivatal.

A töri után az idegen nyelvi vizsgák következnek: csütörtökön angol nyelvből középszinten 45 864-en, emelt szinten 18 848-en; pénteken német nyelvből középszinten 11 537-en, emelt szinten 2077-en érettségiznek. Az írásbeli vizsgák május 26-án zárulnak, az emelt szintű szóbelik június 7. és 14. között lesznek, majd a vizsgaidőszak a középszintű szóbelikkel zárul, június 19. és 30. között. A tavaszi vizsgaszezonban összesen több mint 74 ezer végzős középiskolás érettségizik.

A magyarérettségi megoldásait itt, a matekérettségi megoldásait itt találja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik